La investigació sobre la suposada trama russa en suport de l’independentisme català s'està desballestant. La magistrada Alejandra Gil, en funcions de substitució del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, ha ordenat el sobreseïment de la peça 2 o cas Volhov, creada l’estiu del 2019 per un suposat cas de malversació de fons per finançar l’exili i assolir la independència de Catalunya, que va derivar en la trama russa i la peça final sobre la ingerència russa. Aquesta resolució de la magistrada arriba tres dies després que l’Audiència de Barcelona decretés la nul·litat de la peça de la ingerència russa en afirmar que es va crear en “frau de llei”. Va assegurar que el jutge Joaquín Aguirre no la va obeir i no va aturar la investigació del cas Volhov, sinó que va crear una nova peça -la ingerència russa- amb el mateix material, i posant nous investigats i pel delicte de traïció, com són els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont.
Recentment, el fiscal Anticorrupció va demanar l’arxivament de la peça 2 perquè no hi veu cap fet delictiu, afirmació que ara subscriu la magistrada, en una resolució de sobreseïment provisional signada dilluns i comunicada aquest divendres, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.
Quatre anys investigats
Les persones investigades durant quatre anys i ara alliberades de tota responsabilitat penal són: Antoni Fusté i Roc Aguilera, responsables d'Iniciatives Events, societat a la qual la Guàrdia Civil va remoure els seus comptes i contractes sense trobar cap irregularitat penal i només va apuntar a normes administratives; l’excònsol honorari de Letònia i expresident de la Plataforma Pro seleccions catalanes, Xavier Vinyals; Ruth Juncosa; Jordi Serra; els empresaris Oriol Soler, Josep Campmajo i Jordi Sanglas; Josep Lluís Alay, director de l’oficina del president Puigdemont, i l’exdirigent de Convergència David Madí. Alguns d’ells van ser derivats també a l’Audiència Nacional, en el cas de Tsunami Democràtic, també arxivat.
En el cas del professor Alay, defensat per Gonzalo Boye, aquesta és la tercera causa de la qual queda exonerat totalment, després d'arxivar-se el cas Tsunami i de declarar-se nul·la la de la ingerència russa. Alay fins i tot, va portar els seus viatges laborals i d'estudi de Macià a Rússia davant notari com a prova de la seva defensa. El jutge Aguirre sostenia que Alay va agafar el relleu de l'exdirigent de Convergència Víctor Terradellas per obtenir el suport de Putin en la independència de Catalunya.
Criptomonedes per a la independència
En la resolució, la magistrada exposa que es va obrir la peça 2 perquè el jutge Aguirre volia aclarir si hi havia indicis de malversació i de blanqueig de capitals. Hi afegeix que es van fer diligències "en considerar que existien indicis de la possible existència d'una trama liderada per Puigdemont i de la que formaven part altres persones, com Madí, Xavier Vendrell, Vinyals i Cabaní amb l'objecte d'implementar un sistema basat en bitcoins adquirits amb fons públics per eludir controls espanyols i europeus per finançar el procés independentista. Es volia finançar un estat independent català a través de la criptomoneda bitcoin".
La magistrada recorda que l'Audiència de Barcelona ja va ordenar aturar el cas Volhov a tot l'instruït fins a l'agost de 2023 i fins aquesta data conclou: "Els presumptes fets il·lícits investigats en la peça 2 i la seva relació amb activitats per instaurar una república a Catalunya no han quedat prou acreditats. Ni el delicte de malversació."