El líder del PP, Pablo Casado, ja llança amenaces al futur Govern de Pere Aragonès però també, de retruc, al seu rival directe, el president Pedro Sánchez. El centre de tot plegat? Els presos polítics independentistes als qui Casado exigeix "penediment" si s'aplica una llei d'indults. I si no és així, tal com els presos ja han expressat, els populars avisen que portaran el cas al Tibunal Suprem.
Els presos polítics condemnats per l'1-O al Tribunal Suprem, hauran d'esperar, com a mínim, fins a finals del mes de maig per saber si els jutges que els van condemnar fa un any i mig a penes de fins a 13 anys de presó, estan d'acord amb l'indult sol·licitat.
Casado ha donat aquestes declaracions en el marc del Consell Empresarial per l'Aliança amb Iberoamèrica, CEAPI. El líder popular deslliga els indults del diàleg ja que considera que es tracta d'una qüestió "de llei que es pot recollir al parlament espanyol que és el sobirà". Així doncs, tira pel terra una taula de diàleg on "es parla d'amnistia" i aquest concepte, en aquest Estat, Casado el veu impossible: "No és només il·legal sinó anticonstitucional i antidemocràtic. L'amnistia només es dona en dictadures i Espanya, des de fa 40 anys, no ho és".
Per tot plegat, llança un missatge a Sánchez: "Té tot el nostre recolzament per abandonar aquesta via d'alleugeriment i li mostrem tots els nostres retrets si planteja una taula amb aquesta mena de solució a contemplar". De totes maneres, els socialistes reiteren que no censuren "opinar sobre amnistia" però mai serà efectiva. El darrer en recordar-ho ha estat el candidat de les eleccions del PSC al Parlament, Salvador Illa, aquest matí a TVE.
Sobre Catalunya ha repetit com un mantra el mateix de sempre. L'independentisme ha portat "pobresa, fragmentació, confrontació en l'entorn familiar i l'àmbit parlamentari" i ha afegit una nova crisi "la judicial" ja que Casado veu que el conflicte no és només polític.
Dues paraules en català ha fet servir en la seva oratòria per definir el camí pel que vol seguir: "el seny" que considera haver-se perdut i el "ho tornarem a fer" que veu impossible amb la Constitució actual. Per si queden dubtes sobre l'element patriòtic, conclou: "Catalunya ha de ser diversa dins d'aquesta Espanya com a nació on ja s'inclou Catalunya des de fa molts segles".