El Partit Popular és “el partit que va aturar el pla Ibarretxe i el pla Puigdemont”. I així continuarà sent. En aquests termes s’ha expressat el líder del PP, Pablo Casado, des de la plaça de bous de València. No només això, sinó que ha garantit que mantindrà la mà dura contra l’independentisme. I fins i tot s’ha compromès a “portar Puigdemont al Tribunal Suprem encara que haguem de viatjar fins a l’últim país d'Europa”. Una part del públic assistent ha respost amb crits de “Puigdemont a prisión”. Casado ha recuperat avui el discurs més dur i ha fet un pas més enllà, apel·lant a un "constitucionalisme militant", a diferència de l'actual Constitució espanyola, que no reclama militància.
Amb el llast de l'extrema dreta de Vox i de la mateixa Isabel Díaz Ayuso, el líder del PP es troba en ple intent de rellançament de la formació i també de la seva marca personal. I per això ha volgut interpel·lar tots els votants “liberals” i “conservadors” que en el seu moment van abandonar la formació per anar a altres. També s’ha dirigit als socialdemòcrates decebuts amb el govern espanyol. Pedro Sánchez “ja és el passat”, els ha garantit. Els ha promès "un nou pacte social".
Avui s’ha tancat una setmana de convenció itinerant. El líder del PP, malgrat tot el que es cou internament, ha aconseguit la fotografia que volia: la d’una plaça de bous de València plena (amb un aforament del 75% per la COVID), la mateixa que van aconseguir en el seu dia els seus predecessors José María Aznar i Mariano Rajoy en la seva cursa cap a La Moncloa. Segons el partit, dins del recinte hi havia més de 9.000 persones i més de 3.000 s’han quedat a les portes per haver-se omplert l’aforament. Hi eren tots els barons, també Isabel Díaz Ayuso, però aquest cop sense eclipsar.
La qüestió nacional ha centrat bona part del discurs de Pablo Casado, que ja ha aprofitat l’emplaçament per començar el seu parlament contra els “suposats Països Catalans”. I ha etzibat: “Per cultura, per història, per llengua, la valenciana”. Ha fet servir aquesta llengua justament per a defensar que el País Valencià “continuï ofrenant glòries a Espanya”. Però aviat ha passat al tema estrictament català, quan s’ha vantat que el PP hagi aturat el pla Ibarretxe i Puigdemont. “A un el vam enviar a casa seva, i els altres a la presó”. En aquest sentit, ha garantit que tornarà a aturar qualsevol “desafiament a la legalitat nacional i a la legalitat constitucional”.
Pablo Casado ha insistit que no “consentiran la ruptura de la llei ni la convivència” i que “no deixaran sols els constitucionalistes catalans”, a diferència del PSOE, que els ha "traït". Els populars volen contundència i ha aprofitat el quart aniversari del referèndum de l’1-O per a defensar que “vam fer el que havíem de fer” i que “ho tornaran a fer” si és necessari. “Ho farem amb fermesa i durada”, ha reblat, abans de prometre “portar Puigdemont al Tribunal Suprem encara que haguem de viatjar fins a l’últim país d'Europa”. Part del públic ha respost amb crits de "Puigdemont a prisión".
Després de proclamar el "constitucionalisme militant", el dirigent conservador ha fet i renovat tota una sèrie de promeses. En primer lloc, que tornarà a penalitzar la convocatòria de referèndums, que reformarà la rebel·lió perquè no sigui necessària la violència o que prohibirà els indults als condemnats per sedició. Però no s'ha quedat aquí. Casado també ha plantejat la recentralització de la competències de presons de Catalunya i el País Basc, la retirada del finançament a organitzacions "que promoguin la violència", "acabar amb la propaganda independentista als mitjans públics" modificant la llei audiovisual o el tancament de les "fases ambaixades" catalanes", entre altres coses. Finalment, s'ha compromès a aprovar una "llei de símbols" perquè no quedin impunes les "cremes de banderes i les humiliacions al Rei" i una "llei de llengua per garantir l'espanyol a tots els àmbits públics i l'administració".
L’acte de la plaça de bous de València ha comptat amb la participació de mandataris europeus, com el canceller austríac Sebastian Kurz, que ha intervingut amb un vídeo gravat, o el primer ministre grec Kyriakos Mitsotakis, present a la plaça. Mitsotakis ha reivindicat un “centre progressista” que planti cara “tant a l’extrema esquerra com a l’extrema dreta”.