Els discursos electorals del líder del Partit Popular, Pablo Casado, per les eleccions de Castella i Lleó del 13 de febrer estan deixant titulars que provoquen autèntics fenòmens virals pels disbarats que ha desencadenat la lluita per aconseguir la presidència d'aquesta comunitat autònoma espanyola. El darrer titular de Casado ha estat proclamar que Castella i Lleó és el bressol de la nació espanyola, on va "sorgir la hispanitat" i a més ha assegurat que "és el fet humà més important, després de la romanització". La declaració completa, al faristol d'un acte del PP amb l'eslògan del candidat de la comunitat castellana Mañueco2022, ha sigut el següent: "A Castella i Lleó va sorgir, no tan sols la nació espanyola, va sorgir la hispanitat, que és l'esdeveniment humà més important després de la romanització". 

El líder del PP, per tant, ha assegurat que després de la romanització, procés pel qual la cultura romana es va implantar en la península Ibèrica, la hispanitat és l'esdeveniment humà més important. La hispanitat es refereix a la comunitat i conjunt de pobles hispànics o al grup de característiques lingüístiques i culturals que comparteixen aquests. 

Un altre dels disbarats de Casado, en aquesta cursa per la presidència de la comunitat de Castella i Lleó, va ser recordar el dur passat on "no tenien aigua i havien de beure vi". Casado, dirigint-se envoltat d'ovelles a un ramader de Matadeón de Oteros: "Venir d'aquí, d'una família humil de catorze germans que mai ens va sobrar res, que he estudiat becat, que moltes vegades no hi havia aigua i havíem de beure vi... És veritat que amb menys graus però era així. I esmorzàveu sopa d'all i tenien una mula per cobrir molts pobles com el cas del meu avi com a metge de poble... Ja sé que passàveu moltes penúries però estàveu orgullosos de la vostra terra. I en aquesta època de bonança i progrés, hem d'estar orgullosos de la nostra terra i d'on venim i jo estic orgullós de venir d'aquí i defensar els que viviu aquí. També els que se'n van anar, com el meu pare, segueixen orgullosos del seu poble". Unes declaracions que van sobtar, el primer, al mateix alcalde socialista de Lleó, la seva capital.

"Tenim aigua des del segle XIX"

José Antonio Díez va criticar durament les declaracions de Casado i va recordar que "la falta d'infraestructures a Lleó ve dels 35 anys del govern del Partit Popular" i justifica que "els que sembla que només beuen vins són ells, que venen aquí, des de la ignorància i la prepotència, a burlar-se dels lleonesos". I va afegir: "El nostre problema és que depenem del PP des del 1978. El desconeixement generalitzat del PP sobre Lleó i el territori d'aquesta província fa que oblidin que Lleó és la subministradora d'aigua per a gran part de la comunitat i que el reg a altres províncies està garantit gràcies a la reserva i el transvasament de l'aigua de Lleó. Nosaltres tenim aigua des del segle XIX“, defensa Díez. De fet, l'alcalde ha sigut molt dur amb el discurs del popular, ja que aquest ha repetit la mateixa frase sobre la suposada manca de serveis en un acte a La Bañeza, fent extensiu el problema arreu de tota Castella.

Segons recull la web del Consistori, l'abastament d'aigua es va donar des de la implantació de la Legió VII romana i l'aigua potable s'hauria produït des de la planta del Luna, l'any 1970. A banda de la canalització de la ciutat al segle XVIII. No és la primera vegada que Casado tira d'anècdotes familiars. En les darreres eleccions generals va fer el mateix però lloant el municipi d'Ávila.