El castellà està en perill a Espanya. Almenys aquest és el diagnòstic que fan des del Partit Popular, que han complert la seva promesa. Aquest dilluns, Pablo Casado ha presentat juntament amb UPN un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional contra l’anomenada Llei Celaá, aprovada per les Corts la passada tardor. Els populars denuncien que la reforma educativa del govern de coalició “priva” el castellà de la seva condició de llengua vehicular, per l’esmena negociada entre ERC, el PSOE i Unidas Podemos. També asseguren que vulnera la llibertat dels pares per a escollir l’escola dels seus fills.
L’esmena d’ERC tenia per objectiu “blindar” el sistema d’immersió en català. S’eliminava la referència a les llengües vehiculars, contemplada inicialment a la Llei Celaá. I el redactat quedava de la següent manera: “Les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l’Estat i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris, de conformitat amb la Constitució espanyola, els Estatuts d’autonomia i la normativa aplicable”. La ministra Isabel Celaá va deixar clar que la norma "no elimina el castellà", que està "absolutament garantit" com diuen la Constitució i els estatuts.
Una altra esmena del PSOE, Unidas Podemos i ERC va acabar d’encendre la triple dreta. Les tres formacions van establir la prohibició de rebre finançament públic a les escoles que separin per sexe, mentre el text original de la Llei Celaá parlava de concertar “preferentment” els centres escolars mixtos. Ara, la norma educativa assenyala que “els centres sostinguts parcialment o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives” i “no separaran l’alumnat pel seu gènere”.
Des d’un centre concertat de Madrid, amb mascareta amb la bandera espanyola, Pablo Casado ha criticat que la Llei Celaá “conculca el que és una riquesa” i “ataca el castellà com a llengua vehicular”. En aquest sentit, el líder estatal del PP ha denunciat que “es faci servir la llengua com a instrument d’enginyeria social”, com assegura que es veu a Catalunya, però també al País Valencià, les Balears, el País Basc i Navarra. “Volem garantir que sigui llengua vehicular a tot Espanya, que no és molt demanar”, ha implorat el dirigent conservador.
Per altra banda, Casado també ha lamentat la manca d’”unitat” en el currículum educatiu, que es fa servir per a “interessos partidistes”. Ha constatat com no s’ha reforçat l’Alta Inspecció Educativa de l’Estat, que es “torna a derivar a les comunitats autònomes”. Això, ha sostingut, perpetua “l’adoctrinament evident a Catalunya, que està arribant a altres territoris”. Fent un còctel d’actualitat, ha exemplificat com ara “a València s’exigeix el coneixement de la llengua que ells diuen catalana, jo dic valenciana”.
Per tot això, el cap de l’oposició a garantit que “quan arribem al govern espanyol derogarem la Llei Celaá, que va contra la unitat nacional". “Els fills no pertanyen a l’Estat”, ha conclòs Pablo Casado.