Continua la guerra oberta entre el govern de Castella i Lleó, format per PP i Vox en col·lació, contra el ministeri de Sanitat i el govern espanyolper les mesurades antiavortistes que el vicepresident ultra de la comunitat, Juan García-Gallardo va posar sobre la taula i que, com ja han advertit des de l'oposició, vulneren el dret a l'avortament de les dones. Després que La Moncloa enviés un requeriment a la Junta de Castella i Lleó perquè no aprovi aquestes controvertides mesures, que suposen que els metges d'aquesta autonomia estiguin obligats a oferir a les dones que volen avortar la possibilitat de sentir el batec fetal i una ecografia en 4D. Davant d'aquest requeriment, el govern presidit pel PP, que també té en el seu poder la cartera de Sanitat, ha denunciat que l'executiu de Pedro Sánchez vulnera la seva autonomia i les seves competències, i advertint que vetllarà "perquè es duguin a terme totes les accions que suposin un increment dels drets fonamentals de la dona embarassada en totes les circumstàncies".
En un comunicat, el Govern autonòmic ha recordat que qualsevol mesura de foment de la natalitat i de suport a la família s'aplicarà sempre "sobre tres premisses": el respecte absolut a la Llei, a llibertat i els drets de la dona embarassada i dels professionals sanitaris. En aquest sentit, l'Executiu autonòmic "garantirà la llibertat i voluntarietat" per a les dones embarassades que el requereixin i, "per descomptat", s'assegurarà l'aplicació sota l'"estricte criteri mèdic, respectant la llei i respectant les recomanacions de les societats científiques". A més de lamentar "la falta de diàleg" de Madrid, el govern regional assegura que la comunitat sempre ha estat "pionera en la defensa de la dona i ho continuarà sent", unes declaracions que xoquen amb la realitat de les mesurades antiavortistes de Vox i que el PP ha negat que ho siguin. Concretament, el president de la comunitat, Alfonso Fernández Mañueco parla d'unes propostes per "fomentar la natalitat".
"Mesures de natalitat", segons el PP
Intentant allunyar-se de la tesi de Vox, que sempre ha intentat entorpir el dret a l'avortament, aquest comunicat de la Junta assegura que la institució "vetllarà perquè es duguin a terme totes les accions que suposin un increment dels drets fonamentals de la dona embarassada en totes les circumstàncies". Com? Estudiant, establint i coordinat les mesures pertinents en defensa de les competències autonòmiques en matèria de sanitat que corresponen a la comunitat, segons el comunicat. Per aquesta raó, la Conselleria de Sanitat enviarà demà l'adequada contestació al Ministeri de Sanitat i, si cal, efectuarà l'oportú requeriment oficial on sol·licitarà al Govern d'Espanya "abstenir-se de dirigir requisits i comunicats oficials a una comunitat que "vulneren la seva autonomia i les seves competències", recollides a l'Estatut d'Autonomia de Castella i Lleó", "a la simple empara de notícies en mitjans de comunicació". "Estem parlant de polítiques de mesures de natalitat i suport a la família", postil·la el comunicat, en línia amb les declaracions de Fernandéz-Mañueco. Des que es va formar aquest govern de coalició, el primer entre PP i Vox, a part d'algunes petites declaracions, mai no s'havia generat un conflicte com aquest. Queda per veure si, finalment, aquestes mesures s'apliquen i com respon el Govern i el ministeri.
Vox insisteix en les seves proposades antiavortistes
Mentrestant, el vicepresident de la Junta i instigador de la polèmica, Juan García-Gallardo, ha assegurat aquest diumenge que "no temen" el govern espanyol, tot advertint que no faran ni un pas enrere en la defensa de la vida, la família i la natalitat després del requisit enviat des de La Moncloa. A través del seu compte de Twitter, el líder de Vox en el govern autonòmic, ha assenyalat que el govern espanyol "tem que les mares tinguin més informació sobre el seu embaràs". "El que encara no saben és que nosaltres no els temem a ells. Ni un pas enrere", ha etzibat.