La Junta de Castella i Lleó ha decidit aquest dijous entrar en el cos a cos amb el govern espanyol i ha rebutjat el requeriment d’incompetència que La Moncloa va enviar-li sobre el protocol antiavortista de PP i Vox. El consell de govern castellanolleonès ha acordat inadmetre el text que van rebre aquest dimarts des de Madrid argumentant que la Junta encara no ha tirat endavant cap acció o norma sobre aquesta qüestió. El govern presidit per Alfonso Fernández Mañueco ha publicat un comunicat en el qual manifesta “la inexistència de l’objecte sobre el qual versa el requeriment”.

De fet, el portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Fernández Carriedo, ha insistit que en l’executiu de PP i Vox no hi ha cap canvi en el protocol en casos d’avortament, i que no hi haurà cap modificació. Així mateix, ha afirmat que s’han posat en marxa “millores” que tenen a la seva disposició els professionals sanitaris. Aquestes paraules, però, no han convençut al govern espanyol. I el mateix president Pedro Sánchez ha instat l’executiu castellanolleonès a respondre per escrit al requeriment.

El cap de l’executiu espanyol ha reiterat durant la roda de premsa posterior a la cimera hispanofrancesa amb Emmanuel Macron que La Moncloa defensarà “amb contundència” el seu posicionament al voltant de la interrupció voluntària de l’embaràs. És més, ha argumentat que no pot ser que hi hagi dones de l’estat espanyol que tinguin menys drets que d’altres, i ha enviat un missatge en favor de la igualtat entre ciutadans de tot l’Estat.

Sánchez ha afegit durant la seva explicació que no es tracta d’un debat jurídic o tècnic, sinó que un requeriment emès per La Moncloa ha de respondre’s i “no es pot desestimar”. “Ells saben que han de contestar”, ha afegit el president socialista. Davant el fet que la Junta de Castella i Lleó no estigui sent totalment transparent sobre quins són els seus plans en matèria d’avortament, el president espanyol ha demanat aparcar les “ambigüitats”. “El govern espanyol vetllarà perquè es compleixin els drets dels espanyols visquin on visquin”, ha assenyalat Sánchez acompanyat del president francès des de la capital catalana.

Abans ha estat la portaveu de l’executiu de PSOE i Podemos, Isabel Rodríguez, qui s’ha pronunciat sobre aquest aspecte. “Es pot contestar o no contestar, però un decret no es pot inadmetre”, ha puntualitzat la també ministra de Política Territorial. Ha instat, a més, la Junta de Castella i Lleó a posar per davant la “relació de lleialtat i de cooperació entre les diverses institucions”, i per això ha instat el govern de Mañueco a “donar resposta” a “aquest pas formal”.