A les nou del matí han obert els col·legis electorals a les nou províncies de Castella i Lleó, la regió més gran d'Espanya, més extensa que Portugal. Més de dos milions de persones estan convocades aquest diumenge a les urnes després d'una precampanya i campanya on s'ha parlat de tot, des d'ETA, EH Bildu i ERC fins a la remolatxa, el vi i les macrogranges. I les diverses enquestes, incloses dues del CIS, que s'han publicat fins fa cinc dies deixen tots els escenaris oberts. I no s'assemblen gens als que tenien el president Alfonso Fernández Mañueco al cap, que va avançar els comicis per a intentar "fer un Ayuso".
Volia ser una jugada mestra: trencar el govern de la Junta amb Ciutadans per perseguir la majoria absoluta. I pot acabar sent un fiasco: a mesura que han anat sortint les enquestes, el PP s'ha anat desinflant després de dècades governant la regió. Tant s'ha desinflat, almenys en els últims sondejos, que ni tan sols l'auge de l'extrema dreta de Vox podria servir per a formar una majoria de govern. I Ciutadans ja ha advertit que, en cas de sobreviure, no donarà els seus vots a Mañueco.
Però, amb unes Corts que s'esperen molt fragmentades, una possible alternativa liderada pel socialista Luis Tudanca estaria en mans de les formacions petites, algunes de noves. És el cas de l'Espanya Buidada, que ha presentat candidatures en cinc de les nou províncies. Podrien obtenir fins a dos escons per Sòria. També és el cas d'Unió del Poble Lleonès, una formació històrica que defensa la separació de Lleó de Castella per a formar la divuitena comunitat autònoma. Podrien igualar el seu millor resultats històric, amb tres procuradors. Ni Espanya Buidada ni UPL han garantit el vot a cap dels dos presidenciables i la cosa pot anar dels seus pocs escons.
La participació és una de les grans incògnites. En circumscripcions molt petites, on els escons depenen de molts pocs vots, un gran moviment pot tenir repercussions en els resultats. El temps d'aquest diumenge no acaba d'acompanyar. Tampoc no hi ajuda el fet que, a diferència del 2019, aquestes eleccions autonòmiques avançades per Mañueco no coincideixin amb les municipals.
En joc a Gènova
Pedro Sánchez hi té poc a perdre: fa 35 anys que el PSOE no governa aquesta comunitat autònoma. Molt diferent és la posició de Pablo Casado al capdavant de Gènova. Si el PP no aconsegueix retenir la Junta de Castella i Lleó, seria un absolut desastre, sense pal·liatius. Però tampoc no és gaire més esperançador si es mantenen al poder, perquè molt probablement estarien en mans de l'extrema de Vox, que exigiria entrar al govern i hipotecaria la direcció estatal del partit. La madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que sempre va a la seva, ja ha marcat el camí durant aquesta campanya: "Si hem de pactar, prefereixo Ortega Lara que els qui ho fan amb els seus segrestadors", en referència a EH Bildu.