Les xifres de víctimes pel coronavirus amb què treballen els Ajuntament de la Conca d'Òdena són encara més greus que les proporcionades pel departament de Salut. Aquestes dades, facilitades aquest matí per l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, situen entorn d'un centenar la diferència en el nombre de morts registrats aquest mes de març en relació a anys anteriors. En concret, i a falta d'un dia per tancar el mes, han mort 94 persones més que els darrers cinc anys. "La situació és molt greu", ha advertit Castells.
Les dades que el departament de Salut va proporcionar ahir xifren en 67 les persones mortes per coronavirus en el brot d'Igualada.
L'alcalde ha explicat que les informacions facilitades per la Funerària Anoia, que és l'empresa que té externalitzats els serveis funeraris dels quatre municipis confinats, xifra els morts registrats aquest mes de març, a falta d'un dia per tancar el registre, en 140 persones. D'aquests 140 morts, 40 oficialment són Covid-19, mentre que les 100 restants no han estat diagnosticades.
L'alcalde ha explicat que no és possible saber amb exactitud quantes d'aquestes persones han mort pel coronavirus, atès que no s'ha fet el test a tothom, però ha comparat la xifra de morts amb la d'anys anteriors, que és el mateix mètode amb què els ajuntaments de la Llombardia analitzen les seves dades.
L'any passat, el mes de març van morir als quatre municipis confinats a la Conca d'Òdena 47 persones. Els darrers cinc anys, la mitjana va ser de 46 defuncions. És a dir, que aquest 30 dies de març han mort 93 persones mes que el març de l'any passat i 94 més que el promig dels darrers cinc anys. "Això vol dir un 300% més de persones mortes", ha conclòs.
Castells, que ha comparegut acompanyat dels alcalde de Santa Margarida de Montbuí, Òdena i Vilanova del Camí, ha subratllat la necessitat de màxima transparència en aquestes xifres. "Conèixer aquestes dades ens pot servir per alertar la nostra població, que no alarmar-la", ha assegurat.
Els alcaldes han reclamat que, atesa la situació especialment greu que viu la Conca d'Òdena, es facin les proves per confirmar el coronavirus a tota la població. Pel que fa el material, ha explicat que n'està arribant però encara és poc i en cal més que és imprescindible i que segueixen reclamant.
En relació a la discrepància sobre les dades, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès en la roda de premsa del Govern que les xifres que aporta el govern no són automàtiques i es basen en la informació sanitària de què disposa el departament, per la qual cosa ha afegit que caldrà incorporar a aquest registre la informació que aporten també els serveis funeraris.