El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha insistit aquest dijous que els Mossos d'Esquadra no poden accedir als nuclis d'informació de l'Europol ja que "la participació a una institució d'àmbit internacional li correspon als Estats". 

El ministre ha coincidit així amb el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que aquest dimecres va assegurar que "és evident que a l'Europol qui està representat és la Policia Nacional​, que té competències a tot el territori". D'aquesta manera s'ha volgut liquidar la polèmica generada arran de la petició del Govern per tal que el cos policial català participés en aquesta agència europea.

Tot i això, el reglament de l'Europol matisa les paraules de l'Executiu de Mariano Rajoy ja que permet explícitament "contactes directes" amb els Mossos d'Esquadra, sense necessitat de passar pel filtre del Govern espanyol. Això sí, hauria de ser aquest qui autoritzés la relació entre "les seves autoritats competents i l'Europol".

En tot cas, sembla que ara per ara el Govern espanyol no contempla aquesta opció. Així es desprèn de les paraules de Catalá, que ha assegurat que el més important no és tant qui participa a les reunions sinó "garantir la informació i la coordinació". "Jo crec que això en aquestes setmanes s'està demostrant extraordinàriament bé", ha afegit.

Catalá ha fet aquestes declaracions després de participar en l'ofrena floral a la Rambla, on s'ha improvisat un altar per retre homenatge a les 15 víctimes mortals dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat dijous. Posteriorment, el ministre ha assistit, com a representant del Govern espanyol, a l'acte interreligiós celebrat a la capital catalana.