Aquest dilluns 11 de setembre la mesa del Parlament Europeu, presidida per Roberta Metsola, s'ha reunit per avaluar la petició d'autoritzar l'ús del català al ple, així com l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE. La conclusió de la reunió ha estat que de moment, encara no poden prendre cap decisió. Així doncs, la Mesa del Parlament Europeu esperarà a la reunió del Consell General de la Unió Europea del 19 de setembre sobre l’oficialitat del català abans de prendre una decisió sobre l’ús de la llengua al ple. Aquesta és la principal conclusió de la reunió que la Mesa ha mantingut aquest dilluns a Estrasburg. La presidenta Roberta Metsola ha informat de les dues peticions del govern espanyol i per unanimitat els membres han acordat que no podien prendre una decisió definitiva i s’han compromès a seguir-ho analitzant.

Fonts de l’Eurocambra han indicat que Metsola ha informat que "el govern espanyol ha demanat al Consell que reconegui com a llengües oficials d’Espanya diferents als castellà que tenen estatus constitucional a Espanya -el basc, el català i el gallec". Segons les mateixes fonts, Metsola també ha recordat la carta que va enviar el ministre José Manuel Albares a la cambra per demanar l’ús d’aquestes llengües a les sessions plenàries. Una petició que va sorgir fa prop d’un any com un dels acords de la taula de diàleg entre el govern català i el govern espanyol. 

Des de la cambra, han recordat que la decisió del 19 de setembre “requereix unanimitat” i que el Parlament Europeu “espera el resultat” de la reunió abans de fer cap pas propi sobre el català, el gallec o el basc.  “La Mesa, per unanimitat, ha destacat que no es podia prendre cap decisió sobre aquest tema en la reunió d’avui”, han indicat les mateixes fonts.  De fet, si el Consell avala l’oficialitat, l’ús al plenari ja seria automàtic. En cas que aquesta opció no prosperés, una majoria de la Mesa podria permetre, també, l’ús de la llengua catalana a la cambra, encara que no fos oficial. Per altra banda, des del grup dels Verds/ALE han valorat positivament la reunió, ja que no s’ha descartat l’opció de permetre l’ús del català. L’eurodiputada Diana Riba, d’ERC, ha indicat que es tracta de “l’inici d’un camí”. “La majoria de la Mesa vol que s’estudiï bé la possibilitat”, ha apuntat. 

La petició per l'ús al plenari, pactada entre el govern de Pedro Sánchez i el de Pere Aragonès a la taula de diàleg, ja fa un any que és a la llista de tasques pendents de la presidència de l'Eurocambra, que tot just ara ha decidit portar-la a la Mesa. Si es tirés endavant la proposta, caldria una majoria de set vicepresidents de la Mesa per permetre l'ús del català per part dels eurodiputats. Actualment, els socialistes no tenen aquesta majoria, i fonts de la formació han indicat que estan intentant convèncer per al sí a un dels tres liberals o al membre dels Conservadors i Reformistes Europeus, provinent dels països bàltics.