La defensa de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel presentarà accions legals a Suïssa per demanar que s’investigui l’espionatge que van patir ella i altres persones per part d’Espanya dins del país a través del sistema Pegasus. Es tracta d’una maniobra per dur l’espionatge perpetrat per Espanya a la justícia suïssa. Es demanarà, doncs, que el ministeri públic d'aquest estat obri una investigació a partir de la nova informació sobre Citizen Lab i el CatalanGate i el possible espionatge del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) a dirigents independentistes; tant a líders sobiranistes que es troben a Catalunya com a persones que actualment resideixen a l’estranger, com és el cas de l’exiliada Anna Gabriel.
Tal com ha avançat Vilaweb, l’argument de la defensa de l’exdiputada cupaire és que Espanya no pot perpetrar un espionatge en territori suís si no té el consentiment i la llum verda de la justícia del país. Encara que aquest espionatge es faci a través d’un telèfon mòbil, que és el que fa el programari espia Pegasus: infiltrar-se dins d’un smartphone i tenir accés a tot el contingut. Fins i tot a la càmera del telèfon. Aquest espionatge, segons els advocats d’Anna Gabriel, suposaria un delicte contra l’estat, la seguretat nacional i el poder públic suís. “Encara que la víctima de l’espionatge no faci una denúncia penal formal, és l’estat que és víctima, és un delicte contra l’estat, contra el poder públic suís i Suïssa ho hauria d’investigar d’ofici”, ha manifestat l’advocat Olivier Peter en declaracions a aquest mitjà digital.
El cas, doncs, és mirar de descobrir si l’espionatge del qual Anna Gabriel ha estat víctima ―com a resident a Suïssa― constitueix un d’aquests delictes per possible intromissió en la sobirania nacional. En aquest país hi ha dues persones més que també haurien estat víctimes de Pegasus: la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'informàtic Jordi Baylina. Aquesta maniobra d’Anna Gabriel se suma a una estratègia de l’independentisme català per denunciar el CatalanGate davant de la justícia. De fet, el passat divendres els advocats de les víctimes d’espionatge d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, l’ANC i Òmnium van explicar en què consistirien les línies mestres de la seva resposta als tribunals.
Un espionatge encara més massiu?
Aquesta informació sobre Anna Gabriel arriba l’endemà que es fes pública una informació que apunta que CitizenLab, la plataforma que va destapar a través de The New Yorker l’espionatge massiu a líders independentistes per part de l’estat espanyol, investiga ara si hi ha moltíssimes persones més espiades. En la seva informació, va fer públic que fins a 65 independentistes havien patit una vulneració de la seva intimitat a través del programa espia Pegasus, que s’infiltra dins de qualsevol telèfon intel·ligent. El cas és que, ara, moltes d’aquestes persones espiades estan col·laborant amb aquest laboratori perquè existeix la sospita que des dels mòbils infectats s’accedís a altres contactes. Podrien ser un mínim de 150 persones.