Després d'una setmana marcada per l'escàndol per l'espionatge contra independentistes revelada per The New Yorker, el ministre de Presidencia, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà han mantingut aquesta matí una reunió al palau de la Generalitat davant l'exigència de l'executiu català que reclamava explicacions. En acabar, el ministre ha anunciat l'obertura d'un control intern dins del CNI a petició del mateix Centre d'Intel·ligència, així com la constitució de manera immediata de la comissió de secrets oficials. Bolaños ha garantit la "plena cooperació del govern amb la justícia". La resposta del ministre no ha satisfet la consellera, que ha valorat negativament la trobada i ha advertit de conseqüències greus, si no s'esclareix l'afer.
La reunió, que ha començat amb tres quarts d'hora de retard, ha durat més de dues hores. Per exigència de la consellera, s'ha fet sense mòbils damunt la taula. El ministre ha comparegut en acabar davant de la premsa, però només ha acceptat tres preguntes. Ha assegurat que les institucions espanyoles actuen dins de la legalitat i que el Govern comprèn la preocupació dels afectats, que el Govern té "la consciència tranquil·la i res a amagar".
Bolaños ha mostrat la confiança que la comissió de secrets oficials es constitueixi tan aviat com sigui possible. "És allà on realment la directora del CNI o altres persones poden donar informació i que els portaveus de tots els grups puguin tenir accés", ha explicat. El ministre ha assegurat que ja han iniciat els contactes amb els grups per constituir la comissió, que hi hauran d'estar representats tots els grups sense excepció i no hi ha cap figura que pugui substituir a aquest control del Parlament, exercint els seus drets a la informació.
A banda, del control intern que ha anunciat dins del CNI, el ministre ha garantit la plena disposició del CNI per col·laborar amb les actuacions que iniciarà el defensor del Poble per esclarir aquests fets, així com la total disposició del govern a col·laborar amb la justícia, desclassificant documentació, si cal, per projectar llum a la situació.
"El nostre objectiu és esclarir els fets, que la ciutadania quedi tranquil·la, que tenim un Estat de dret que funciona. L'esclariment dels fets ha de ser una feina prioritària i urgent", ha reblat. El ministre no ha anat més enllà en les seves explicacions. Ha insistit això sí, en la voluntat de diàleg del Govern espanyol i a assegurar que "la Catalunya d'avui és molt diferent a la del 2017" i això és, ha insistit, gràcies a l'executiu espanyol i, en particular, a Pedro Sánchez.
Dijous passat el president, Pere Aragonès, va exigir al govern espanyol, després de reunir-se amb els grups parlamentaris afectats per l'espionatge que algú assumeixi responsabilitats per aquest espionatge. Això no obstant, el ministre ha evitat parlar de dimissions i s'ha limitat a remetre's a la investigació interna al CNI i a la feina al Congrés.
L'escàndol va esclatar dilluns quan el The New Yorker va publicar un reportatge sobre l'espionatge de Pegasus a l'independentisme a partir d'un informe del centre d'investigació canadenc Citizen Lab.