El Govern adverteix que no té intenció d'afluixar la pressió contra l'executiu de Pedro Sánchez per l'escàndol del CatalanGate. La Generalitat insisteix a reclamar explicacions, que es faci pública tota la informació sobre el cas i que s'assumeixin responsabilitats. A més, la portaveu, Patrícia Plaja, ha reiterat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu la petició del president Pere Aragonès de celebrar una trobada amb el president espanyol, Pedro Sánchez. "Ara els toca moure fitxa, començant per aquesta reunió entre presidents que venim reclamant des de fa dies", ha advertit la portaveu que ha insistit que la qüestió és quan es trobaran els presidents perquè la trobada "no podran evitar-la".

De fet, Sánchez serà divendres a Barcelona per participar a les jornades del Cercle d'Economia, on també serà present la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. No obstant, més enllà que els dos polítics puguin coincidir en aquella convocatòria, el Govern reclama "un espai propi i en calma", perquè el context, ha advertit, no ha de ser una simple fotografia. "Aquesta reunió s'ha de celebrar el més aviat possible. Com explica Sánchez que viatja a Catalunya i marxa sense donar explicacions sobre el CatalanGate. Vindrà a Catalunya i marxarà sense donar cap tipus d'explicacions?", s'ha preguntat Plaja que ha admès que les relacions amb el govern espanyol, que ja eren difícils, han quedat ara "molt malmeses".

 

Assumir responsabilitats

Al llarg de la roda de premsa, Plaja ha que insistit a denunciar que l'executiu espanyol està demorant una inevitable i inajornable assumpció de responsabilitats i ha exigit "certeses", respostes i "decisions sensates". Ha insistit a reclamar una comissió d'investigació al Congrés, rigorosa i independents i amb celeritat; i la reforma de la llei secret oficials -"una llei franquista", ha insistit-, i que s'assumeixin responsabilitats per l'acció o omissió. En aquest sentit, ha recordat de manera implícita que el 1995, el vicepresident Narcís Serra i el ministre de Defensa Julián García Vargas van haver de plegar per un escàndol d'espionatge, i ha advertit que aquesta mena d'escàndols comporten conseqüències i "el CatalanGate no és una excepció".

La portaveu ha insistit que, setze dies després d'esclatar l'escàndol de l'espionatge contra l'independentisme, continuen "les mateixes preguntes damunt la taula", que "les poques respostes que s'han obtingut per part del govern espanyol són del tot menys convincents". Això demostra, a parer de l'executiu català, que o bé el govern espanyol coneixia l'espionatge a l'independentisme i té molt poc interès a desclassificar la informació, o bé no ha considerat convenient investigar amb urgència què ha passat "perquè els catalans independentistes no són considerats ciutadans amb els mateixos drets".

Acusació popular

El Govern, a banda de les accions jurídiques que va anunciar la passada setmana que s'estan estudiant, ha aprovat avui que la Generalitat es personi com a acusació popular en tots procediments relacionats amb aquest cas. Entre aquests procediment no es descarta personar-se al cas obert a l'Audiència Nacional per les escoltes a Sánchez i Robles.

Segons la portaveu, aquesta és una obligació estatutària, perquè els govern de Catalunya han de promoure el ple exercici de la llibertat i els drets de la ciutadania. "Els poders públics han de fomentar que les tecnologies de la informació es posin al servei de les persones i no atemptin contra els seu drets", ha advertit.

La portaveu ha evitat especular sobre la responsabilitat de l'espionatge que hauria patit Sánchez i Robles i ha insistit que el Govern no vol hipòtesis ni conjectures sinó certeses i respostes, per la qual cosa ha insistit que la comissió d'investigació al Congrés és la millor alternativa possible per conèixer què ha passat. Precisament, mentre se celebrava la roda de premsa s'ha sabut que la Junta de Portaveus del Congrés havia tombat la petició de creació d'aquesta comissió.