El Govern de la Generalitat ha denunciat de nou aquest matí que, després de vuit dies, l’executiu de Pedro Sanchez segueix sense donar resposta davant l'espionatge de què han estat objecte per part de l'Estat 65 persones vinculades a l'independentisme. Per aquesta raó, el Consell Executiu ha aprovat emprendre totes les accions jurídiques i polítiques al seu abast per arribar al final, per totes les vies i en totes les instàncies competents. Així mateix ha acordat restringir al mínim imprescindible les relacions amb el govern espanyol. “Cal saber qui i com va ordenar i permetre aquestes escoltes i espionatge massiu i que se n’assumeixin les conseqüències”, ha reclamat la portaveu, Patricia Plaja, davant el que es considera un atac gravíssim als drets fonamentals.
El president, Pere Aragonès, va reclamar una entrevista cara a cara amb el president espanyol quan va esclatar l'escàndol. Aragonès va intercanviar missatges amb Sánchez amb aquest objectiu, però la resposta del govern espanyol va ser la reunió que van mantenir aquest diumenge el ministre de Presidencia, Félix Bolaño, amb la consellera Laura Vilagrà. Aquesta trobada va ser considerada insuficient pel Govern. Després d'analitzar la situació durant la reunió dle Consell Executiu, la portaveu ha sortit a denunciar de nou el silenci del govern de l'Estat.
Plaja no ha especificat les fórmules jurídiques que es posaran en marxa, que estan en mans dels serveis jurídics de la Generalitat, i ha garantit que l'executiu ofereix suport i acompanyament a totes les persones afectades. Pel que fa les relacions amb l'Estat, fins que s’hagin depurat responsabilitats i es garanteixi que no es tornarà a repetir una situació com aquesta “només es mantindran aquelles imprescindibles, necessàries i convenients per aclarir fets relacionats amb CatalanGate o imprescindibles per al conjunt de la ciutadania de Catalunya”, ha especificat la portaveu. La congelació de les relacions afectarà també la taula de diàleg. L'executiu considera que no es donen les condicions perquè es pugui celebrar la reunió atès que, tot i apostar pel diàleg, hi ha una emergència superior damunt la taula.
Així mateix, el Govern exigeix que s’aixequi el secret de totes les actuacions relacionades amb aquest escàndol, i reclamarà al Consell de Ministres l’accés als contractes amb NSO, l’empresa subministradora de Pegasos, i altres anàlogues; també exigirà la reforma de la llei sobre secrets oficials, de 1968, que ha considerat “absolutament desfasades”, i la derogació del decret digital que permet a l’executiu espanyol intervenir les comunicacions electròniques sense autorització judicial. Igualment es promourà qualsevol investigació que es pugui dur a terme al Congrés, al Parlament o a nivell Europeu.
Davant les informacions aparegudes avui en el sentit que el CNI disposa del programa Pegasus i l’hauria utilitzat contra independentistes, tot i que ahir la ministra Margarita Robles va negar que s’espiés, la portaveu s’ha preguntat "si el govern dona per bo que acabar amb l’independentisme justifica tots els mitjans". En aquest sentit, ha advertit que les autoritzacions judicials per permetre les escoltes "han de venir fonamentades, i en una democràcia el todo por la patria no hauria de ser una motivació suficient perquè un organisme autoritzés vulnerar tants drets fonamentals”.
El Govern no amaga l'exigència de dimissions, però també d'explicacions de Pedro Sánchez. "Estem parlant d'un cas que posa en dubte els pilars fonamentals de la democràcia, viola drets humans, i és molt difícil d'entendre que en vuit dies no hàgim escoltat el president Sánchez no dir res al respecte", ha retret Plaja.