'Ojos que no ven, corazón que no siente'. Aquesta frase feta típica castellana sembla que és la que han aplicat a la perfecció els diaris espanyols aquest dimarts al matí. La tornada de vacances de Setmana Santa no els ha sentat massa bé i podria ben ser que s'haguessin despistat ja que no publiquen informació a les portades sobre el cas més sonat dels darrers dies: el CatalanGate. Aquest dilluns al migdia la revista The New Yorker va publicar que el telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser infectat pel sistema israelià de ciberespionatge Pegasus, a partir de dades d'una investigació de l'organització Citizen Lab, un grup d'experts en ciberseguretat de la Universitat de Toronto. Segons la publicació, més de seixanta telèfons de polítics, advocats i activistes catalans han estat intervinguts amb aquest programa, entre els quals cita col·laboradors de l'expresident Carles Puigdemont, com el seu advocat Gonzalo Boye o Joan Matamala, en aquest últim cas amb un altre programa. També revelen que el telèfon de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé va ser infectat per Pegasus. Ara bé, ni rastre d'aquesta informació a les portades espanyoles.

El Mundo entrevista l'exprimera ministra ucraïnesa Yulia Timoixenko: "La UE costeja la guerra que Putin lliurarà contra ella; és un suïcidi". "Feijóo agita el PSOE en proposar que governi qui més vots tingui", diu també el rotatiu madrileny. Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també feia al·lusió a Feijóo aquest dilluns en acusar el PP de no haver resolt els seus problemes amb la corrupció pels contractes de compres de mascaretes de l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid que investiguen els tribunals.

 

Ni rastre tampoc de l'espionatge a la portada de l'ABC, que duu una imatge de grans dimensions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Sánchez admet per fi que Espanya creixerà menys del que el govern espanyol havia previst". Sánchez va confirmar aquest dilluns que hi haurà una revisió a la baixa de la previsió de creixement del PIB per a aquest any (7%) per l'impacte de la guerra d'Ucraïna en l'economia espanyola, malgrat que va insistir que el creixement continuarà sent "robust". El titular del dia, però, és per a una nova llei: "El Consell d'Estat censura la llei de Seguretat Nacional".

El País és l'únic gran diari editat a Madrid que es fa ressò de l'espionatge contra l'independentisme: "Els quatre últims presidents catalans, espiats amb Pegasus". No obstant això, el titular de la portada és per a la fi de les mascaretes en interiors: "Les empreses, indecises davant la fi de l'ús de la mascareta". Sobre aquest tema, el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha defensat que reprendre el curs escolar a Catalunya aquest dimarts sense l'ús obligatori de les mascaretes entre els alumnes de primària i secundària és una "qüestió de sentit comú".

 

La Razón, en canvi, se centra en el PP: "Feijóo remetrà un pla a Sánchez de gran coalició a l'ombra". El diari assegura que el dirigent del PP vol enviar una proposta econòmica al president del govern espanyol amb propostes de reformes a mig i llarg termini i que aquestes propostes "fan necessàries accions concertades dels dos principals partits".  També a nivell andalús: "Moreno desfulla la margarita electoral entre el 19 o 26 de juny".

La Vanguardia subratlla que l'espionatge als líders independentistes es va "estendre per cinc països d'Europa". Precisament aquest dimarts compareixeran en bloc a Brussel·les per denunciar l'espionatge el president a l'exili i president de Junts, Carles Puigdemont, l'exvicepresident i president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. A més a més, aquest diari dedica la fotografia de la portada a la guerra d'Ucraïna i titula: "Rússia comença la gran batalla pel Donbass".

El Periódico sí que dedica un espai a l'espionatge als dirigents independentistes tot i que el deixa en un raconet de la portada. El titular gran de la jornada és per a la covid: "La factura sanitària de la covid supera els 8.351 milions". La imatge principal és per al Barça, que continua passant un mal moment i aquest dilluns va caure al Camp Nou contra el Cadis (0-1), una derrota que aniquila les poques opcions dels blaugrana per lluitar per la Lliga. 

L'Ara es fa ressò del suposat espionatge al sobiranisme mitjançant el programari espia israelià Pegasus, que només poden comprar estats: "Espionatge massiu a l'independentisme". El programa Pegasus, dissenyat per la companyia israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i, fins i tot, activar per control remot la càmera i el micròfon dels mòbils. Aquest és un programa que suposadament només poden adquirir governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme. El diari dedica espai a la guerra d'Ucraïna: "Rússia engega la seva ofensiva final al Donbass".

El Punt Avui recull les investigacions que situen diversos líders independentistes com a víctimes del programari espia Pegasus: "Espiats". La investigació de Citizen Lab "suggereix" que el govern espanyol ha utilitzat Pegasus i el propi fundador de l'aplicació admet que l'ús de la tecnologia per part d'Espanya és "legítima". En qualsevol cas, l'espionatge a l'independentisme català a través d'aquesta tecnologia seria "el més gran documentat", segons The New Yorker.