Ja ha rodat un cap, el de Paz Esteban com a directora del CNI. Però ha tingut més a veure amb el cas Pegasus al govern espanyol que no pas amb el CatalanGate. De fet, la ministra Margarita Robles, encarregada de comunicar públicament el cessament, ha tornat a defensar aquest dimarts l'espionatge practicat pels serveis d'intel·ligència a dirigents independentistes, com va revelar la mateixa Esteban a la comissió de secrets oficials la setmana passada. La titular de Defensa ha assegurat que les autoritzacions judicials "estaven absolutament motivades". I fins i tot ha desafiat les forces catalanes, assegurant que amb la desclassificació dels documents "potser s'aclaririen moltes coses" del que va passar, molt probablement en referència a les protestes contra la sentència del procés la tardor del 2019. La dirigent socialista ha descartat dimitir i ha presumit del suport de Pedro Sánchez.
De fet, Margarita Robles es resistia a lliurar el cap de Paz Esteban. Avui li ha tocat comunicar la decisió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, després de l'informe del Centre Criptològic Nacional. Ha rebatut fins i tot el terme, en resposta a un periodista: "Vostè parla de destitució; jo li diria substitució per una altra funcionària del Centre". En aquest sentit, ha tingut elogis per a la decapitada Paz Esteban i ha relativitzat els fets, assegurant que "en aquest món vivim ciberatacs" i que "hi ha deficiències i errors a tot arreu", no només a Espanya. Ha reiterat el seu "orgull per tots els servidors públics" de l'Estat.
I també ha volgut fer algunes precisions quan li han preguntat per l'espionatge a l'independentisme. La ministra de Defensa ha reiterat que la directora del CNI va poder acudir a la comissió de secrets oficials i va poder deixar clar que "totes les actuacions del CNI són sempre d'acord amb dret i amb autorització judicial". En aquest sentit, ha afegit que "per sort en aquest país els jutges motiven i expliquen per què es prenen les decisions". I ha reblat: "En aquest país no s'investiga ningú per les seves idees polítiques. Aquestes autoritzacions judicials estaven absolutament motivades". Robles ha fet giragonses per poder parlar del contingut de la comissió de secrets oficials malgrat el caràcter de secret oficial.
Ho ha enllaçat amb les peticions de desclassificació de documents que reclamen tant l'independentisme com Unidas Podemos. La ministra de Defensa ha assegurat que ella estaria "encantada" personalment amb la desclassificació, perquè "es pogués veure tot" i perquè "potser així s'aclaririen moltes coses". Ha reiterat que a Espanya no es persegueix cap ideologia política.
Mentrestant, continua pendent de concretar la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que van acordar divendres passat. No hi ha ni dia ni lloc. El que sí que ha transcendit és que el president del govern espanyol compareixerà davant del ple del Congrés l'última setmana de maig per donar explicacions del CatalanGate i l'espionatge amb Pegasus.
El cessament no satisfà l'independentisme
Ja ho havia advertit durant les últimes hores, i s'ha confirmat aquest mateix dimarts: l'independentisme no en té prou amb el cap de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència. Els partits catalans, des d'ERC i Junts fins al PDeCAT i la CUP, continuen apuntant més amunt, cap a la ministra Margarita Robles, en tant que màxima responsable política dels serveis d'intel·ligència espanyols, que estaven darrere del CatalanGate. Mentrestant, Unidas Podemos ja evita posar el nom de la titular de Defensa damunt la taula en depuració de responsabilitats. Però també avisen que és insuficient i que cal arribar fins al final per no tancar la crisi de l'espionatge "en fals".