El observadors electorals a consolats han denunciat que els catalans a l’exterior han trobat anomalies i dificultats a l’hora d’exercir el seu vot als consolats espanyols. Segons han informat, el material de vot no ha arribat a algunes ciutats o ho ha fet massa tard. A més, han afirmat que en alguns consolats el personal funcionari i diplomàtic no els ha permès prendre nota dels vots per correu que hi han arribat i que, per tant, només han pogut prendre nota del vot presencial. Així, han denunciat que en alguns casos no han pogut fer un recompte efectiu ni s’han donat les condicions necessàries per poder considerar que el procés ha estat transparent. Tot plegat després que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, s'hagi tret responsabilitats d'aquestes dificultats que els catalans a l'exterior han tingut per votar i que hagi rebut moltes crítiques.
Els observadors electorals han informat que els catalans a l’exterior han trobat dificultats per votar en alguns països europeus. Per exemple, a Luxemburg els sol·licitants del vot pregat han rebut el correu per votar en les darreres hores. A Alemanya o a Suïssa, han trobat casos en els quals, en no trobar ningú en el domicili, s’han tornat sobres sense deixar ni notificació ni marge de recollida en l’oficina, cosa que impedeix votar perquè l’enviament del material electoral només es pot fer per correu postal. També han alertat que en alguns casos les cartes rebudes estaven en mal estat, de manera que els certificats i les butlletes no eren vàlides per votar. Un fet que, segons Catalans al Món, demostra que el sistema de vot pregat no és efectiu.
Catalans al Món ha denunciat que és especialment en els països de fora de la UE que el retard en l'enviament del material electoral als votants està sent més rellevant. A Mèxic i a l’Equador no ha arribat el material de vot i, per tant, fa dies que no s’hi registra cap vot. Segons els observadors, a poques hores que acabés el termini per votar als consolats, a Mèxic, l'Equador i el Brasil encara hi havia un miler de persones pendents de votar. En el cas del Brasil, han informat que només han arribat algunes paperetes a dues de les grans ciutat del país, Rio de Janeiro i Sao Paulo, però que, en canvi, no ha arribat cap papereta a la capital, Brasilia. Segons han documentat els observadors, als consolats de Nova York i Boston encara no s'havia registrat cap vot de la delegació de Tarragona a dos dies de les eleccions.
Segons les dades de Catalans al Món, dels 226.381 catalans residents permanents a l'exterior, han superat les gestions del vot pregat 38.345, 40.320 incloent-hi els temporals. En les darreres eleccions del 2015, de les 21.778 persones que esperaven votar només es van recomptar 14.781 vots. Per tant, hi ha hagut un increment d’un 63% pel que fa a les peticions de vot pregat per a aquestes eleccions.