El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha presentat aquest dimecres els resultats del Baròmetre La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes, juntament amb la cap de Relacions Institucionals d’Antifrau, Lourdes Parramon. El Baròmetre d’Antifrau és un estudi que recull dades sobre la percepció de la corrupció a Catalunya, sobre els nivells de transparència i integritat en les administracions públiques catalanes i sobre actituds i comportaments de la ciutadania. Segons els resultats del Baròmetre, la percepció de la corrupció és alta: el 80,2% dels enquestats considera que hi ha molta o bastant corrupció davant el 67% de baròmetre del 2020. A més, els partits polítics (75,4%), seguits de les entitats financeres (64,7%) i dels sindicats (62,3%), són les institucions on la ciutadania considera més estesa la corrupció. Les universitats ocupen el darrer lloc, amb un 35,7%
Aquest és el 7è baròmetre sobre la percepció de la corrupció a Catalunya, que realitza Antifrau. Enguany s’ha passat de fer-ho a través d'enquesta telefònica a enquesta en línia, amb el suport d’ordinador. En total s’ha enquestat a 1.858 persones majors de 16 anys entre setembre i octubre passats. En concret, 1.391 a Barcelona, 229 a Tarragona, 150 a Girona i 89 a Lleida. Antifrau sosté que la tendència sobre la percepció de la corrupció, que havia anat a la baixa des de 2014, enguany torna a enfilar-se aquest any a xifres de fa deu anys; el 2014 va assolir el seu punt més àlgid amb un 82,3%.
Els joves, més tolerants
S'hi detalla que els joves, especialment en la franja de 16 a24 anys, presenten uns índexs més elevats d’acceptació i justificació de les conductes corruptes que el conjunt de la població i la tolerància decreix en les persones més grans. Davant aquests resultats, el director d'Antifrau ha declarat que "cal augmentar entre la gent jove la conscienciació sobre la corrupció pública i els seus efectes, així com de la responsabilitat de les empreses i el sector privat, que és un actor fonamental per engreixar la roda de la corrupció".
La valoració no és bona
Antifrau detalla que aquest any un 82,6 % dels enquestats percep la corrupció a Catalunya com un problema greu o bastant greu, una xifra que el 2020 se situava en el 79,5%. S’afirma que les persones amb estudis primaris consideren, en major mesura: que hi ha molta corrupció (35,5% envers el 26,7% del conjunt de la població), que la corrupció és un problema greu (46% envers 38,3%) i que en els darrers anys ha augmentat (59,6% envers 51,1%).
A més, s’afirma que la visió que té la ciutadania de la política i dels qui s’hi dediquen no és bona: la percepció de poca o nul·la honestedat se situa en un 64,9%, unes xifres que s’apropen a les de 2010, mentre que fa dos anys era del 53%. El 79% observa (molt o bastant) manca de transparència en les decisions públiques, tot i que millora l’apreciació ciutadana sobre el retiment de comptes. El 81,4% percep vincles massa estrets entre negocis i política. I continua sent alta la reclamació de retiment de comptes; el 80,3% considera que els polítics no donen prou explicacions sobre la seva gestió, percentatge que el 2020 se situava en el 84,1%. Es manté similar a l’anterior baròmetre el percentatge d’enquestats que creu que els partits polítics es financen il·legalment: un 44%, mentre que el 2020 era un 43,1%.
A banda, Antifrau observa una important feblesa en la confiança en el personal al servei de l’administració: un 35,3% dels enquestats considera que el personal de l’administració és molt o bastant honest. El servei públic on es considera més estesa (molt o bastant) la corrupció és el de les obres públiques (68,7%); en segon lloc, l’urbanisme (66,1%) i, en tercer lloc, la justícia (60,4%) .
Un dels casos investigats per Antifrau va ser la compra urgent de mascaretes per part del Govern per la pandèmia sanitària. Una magistrada de Barcelona també ho va investigar, però ho va arxivar perquè no va veure indicis delictius. El director d'Antifrau també ha mostrat "preocupació per la desprotecció de les persones alertadores" de casos de corrupció, i ha reclamat que la llei, que encara no s'ha aprovat per protegir-los, doni competències a Antifrau per a la seva tutela i també "potestat sancionadora".