Ni els indults ni la taula de diàleg han canviat la voluntat de la majoria de la societat catalana de celebrar un referèndum d'independència. Així queda recollit en els resultats del Sondeig d’Opinió Catalunya de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) corresponent al 2021, que s'ha fet públic aquest dijous, en el qual el 66,5% d'enquestats —d'un total de 1.200— s'han mostrat a favor d'un referèndum i només el 26,9% s'hi oposen. El 5,2% dels preguntats no saben què respondre i l'1,4% no ha contestat.

Un percentatge gairebé exacte, el 66,6% dels enquestats, es mostra a favor de l'amnistia per als encausats del procés independentista, mentre que només el 23,9% hi està en desacord. 

Pel que fa a les competències i la millora del finançament de la Generalitat, el 72,2% i el 82% s'hi pronuncien a favor, respectivament, mentre que només el 19,8% i l'11,6% hi està en contra.

El no guanya el sí

A la pregunta sobre si Catalunya hauria d'esdevenir un Estat independent, el 39,4% s'hi mostra a favor i el 52,9%, en contra. Però en una altra pregunta amb més profunditat, les opcions unionistes queden dividides, ja que mentre el 25,5% dels enquestats es mostren partidaris de seguir sent una comunitat autònoma, el 21,2% es decanten per ser un "Estat d'una Espanya federal".

Pel que fa als indults als presos polítics, el 62% dels enquestats s'expressen a favor de la mesura de gràcia del govern espanyol i només el 28,5% s'hi oposen. Un 7,3% no sap què respondre i un 2,2%, no respon.

Valoració dels polítics

Sobre la valoració de líders polítics, el més ben valorat és el president d'ERC, Oriol Junqueras, tot i que no arriba al 5, i es queda en un 4,98. El segon líder és el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un 4,55, seguit de la líder de la CUP, Dolors Sabater, amb un 4,46, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb un 4,34. Els més mal valorats són el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, amb un 1,97, el de Vox, Ignacio Garriga, amb un 2,12, i el del PP, Alejandro Fernández, amb un 2,71.

El sondeig va consistir en 1.200 entrevistes personals domiciliàries a la població més gran de 18 anys i es va fer entre 4 i el 29 d’octubre de 2021.

"La confecció de la mostra s’ha fet seguint la tècnica de mostreig estratificat per grandària de municipi. Dins de cada tram de població, els municipis s’han seleccionat aleatòriament, així com les seccions censals a visitar a cada localitat. Dins de cada secció, els domicilis també han estat escollits de forma aleatòria. La selecció de les persones entrevistades s’ha portat a terme segons quotes de sexe i edat a cadascun dels municipis", segons ha explicat l'ICPS.

 

Imatge principal: mesa d'un col·legi electoral del referèndum de l'1-O / Foto: Sergi Alcàzar