Catalunya acollirà una prova pilot de vot digital duran les eleccions del 14 de febrer, marcades pel coronavirus. El projecte Vocdoni, liderat per un grup d’emprenedors catalans serà l'encarregat de dur a terme el projecte, el primer íntegrament amb tecnologies descentralitzades a escala estatal, amb l’objectiu de sensibilitzar i demostrar les possibilitats que els mitjans digitals obren a la participació política de la ciutadania. A la prova pilot, que no reemplaça el vot a les eleccions al Parlament de Catalunya, hi podran participar totes aquelles persones que disposin del certificat idCAT, accedint al web.
Primer experiment de vot digital
La iniciativa Vocdoni és un projecte de programari lliure que ha desenvolupat un sistema de vot digital segur, resistent a censura i universalment verificable a l’ús de tecnologies descentralitzades, i que conserva l’anonimat del votant per l’ús de mecanismes criptogràfics, denominats signatura cega i proves de coneixement zero. La iniciativa serà el primer experiment de vot digital a escala nacional i obert a la ciutadania que es portarà a terme al país en un context electoral a l’Estat espanyol.
Actualment, són 400.000 les persones que ja compten amb el certificat digital idCAT —un 7,1% del cens electoral— i que estarien en disposició de poder prendre part en aquesta prova pilot. Les votacions es realitzaran a partir d’un sistema d’emoticones —el que s’utilitza habitualment en els sondejos que es realitzen en jornada de reflexió— que identifiquen les 23 candidatures que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya i la circumscripció des de la qual voten.
Totes aquelles persones que disposin de certificat idCAT poden adreçar-se, des d'aquest divendres, a la web per consultar la informació. El dia de les eleccions els ciutadans que disposin del certificat idCAT podran votar-hi dins del mateix horari d’obertura dels col·legis electorals de les eleccions oficials. Els resultats de les votacions es coneixeran al tancament dels col·legis electorals, gairebé de forma immediata i es faran públics en la mateixa pàgina web per a tota la ciutadania.
No és vinculant
Des del projecte recorden que aquesta votació no té vinculació amb les eleccions al Parlament i que es tracta d'un experiment primerenc que no compliria amb tots els requisits d'una votació oficial, com podrien ser un sistema avançat d'identificació o mecanismes contra la coerció del vot, però que és una primera passa cap a poder implementar projectes d’aquest tipus en el futur. Unes garanties que es podrien cobrir en un futur amb el disseny inclòs en el full de ruta del projecte.
Per al cofundador de Vocdoni, Xavier Vives, la prova pilot es desenvolupa en un moment en el qual, els riscos que es deriven del context Covid, plantegen la necessitat d’articular noves formes de participació electoral: "La digitalització de la societat ha deixat els sistemes de vot tradicionals obsolets i la situació d'emergència actual ho posa en evidència. La complexitat per dur a terme votacions digitals segures és enorme i és imprescindible la col·laboració d'institucions i ciutadania per poder-la validar".
El projecte Vocdoni ha estat seleccionat per la Generalitat com un cas d’èxit dins l’Estratègia Blockchain de Catalunya, com a peça tecnològica que habilita un sistema de votació digital verificable universalment i anònim, basat en identitat digital descentralitzada i amb el focus en l’experiència d’usuari per facilitar l’accessibilitat des de telèfons mòbils. Els principals objectius d’aquesta estratègia són situar Catalunya a l'avantguarda de l’ús i el desenvolupament de la tecnologia blockchain i promoure’n l’ús i la investigació en tecnologies descentralitzades, mitjançant administracions públiques, empreses, universitats, la societat civil i el desenvolupament d’una nova indústria.