Una primera passa. Catalunya i Aragó han tancat un "acord tècnic" per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, tal com ha avançat La Vanguardia i han confirmat a ElNacional.cat fonts del Govern. Les comissions tècniques de la Generalitat i l'executiu aragonès han assolit un pacte que les dues administracions ratificaran els pròxims dies. Després presentaran el projecte al Comitè Olímpic Internacional (COI), que pot fer-ne canvis. Aquest acord "tècnic" és previ al polític, que hauran de rematar pròximament. Segons el pacte actual, a Catalunya se celebrarien les proves d'esquí de muntanya (a la Ribagorça i el Pallars Jussà, previsiblement a Boí Taüll), hoquei gel (Palau Sant Jordi), esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella) i tant snow com freestyle (Baqueira Beret). Per la seva banda, a l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i de velocitat curta i llarga (Saragossa) i curling (Jaca). Finalment, quedarà per decidir on se celebraran el bobsleigh, l'skeleton i el luge, que previsiblement serà fora de l'estat espanyol (Milà, Sarajevo i Albertville).
Si bé l'acord gira al voltant de les disciplines olímpiques que acolliria cada territori, encara caldrà discutir les qüestions relacionades amb les cerimònies d'obertura i de cloenda dels Jocs d'Hivern del 2030. Alhora, faltarà definir el nom de la candidatura, quelcom bàsic perquè l'acord polític que rubriqui tots els avenços tingui l'èxit desitjat. En qualsevol cas, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) enviarà dilluns una carta amb tota la informació tant a la Generalitat, a l'executiu aragonès i al govern espanyol. Quan les tres institucions ratifiquin l'acord tècnic, es remetrà al COI, que ha de donar llum verda a la candidatura conjunta.
Aragó nega que hi hagi acord
Un cop ha transcendit la notícia, el govern de l'Aragó ha aclarit que no s'ha arribat a cap acord amb la Generalitat per a la presentació d'una candidatura conjunta destinada a albergar en el Pirineu els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Fonts de l'executiu aragonès han remarcat que només acceptaran el projecte en igualtat de condicions entre ambdós territoris. "No hi ha cap garantia que la candidatura es plantegi en termes d'igual a igual i de forma equilibrada en tots els aspectes. Si no estan clars tots els aspectes de la candidatura, Aragó no donarà el seu vistiplau. La desconfiança respecte de tots els altres interlocutors és absoluta", han sentenciat les fonts citades per Europa Press.
Per la seva banda, els socialistes catalans han celebrat l'acord tècnic. "Són projectes que uneixen, i els Pirineus poden ser vistos com una frontera, però seran com un lloc d'encaix, de pas i germanor", ha dit el ministre de Cultura, Miquel Iceta. Alhora, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que la ciutat "mereix" els Jocs. A més, ha afegit que Catalunya els "necessita", per "solidaritat" amb els Pirineus, i per "dotar de contingut" el discurs sobre l'equilibri i la cohesió territorial.
L'optimisme del COE
El suposat acord arriba després que el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, donés avui per tancat un acord entre ambdós executius per portar a terme la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. "Hem vençut les dificultats i en el moment que fem la passa, la pròxima setmana, aquesta candidatura serà imparable", ha proclamat Blanco en la seva intervenció en unes jornades organitzades pel PSC sobre el projecte olímpic.
Després d'aquest pacte, a Catalunya encara quedarà una qüestió per resoldre. Es tracta de la consulta que el Govern vol organitzar sobre la celebració de l'esdeveniment, que ara per ara exclou el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Després que Junts canviés de parer i decidís donar suport a l'ampliació de la votació a aquests territoris, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), va deixar la porta oberta a la inclusió de les tres regions. "Es valoraran tots els escenaris i es parlarà a nivell de Govern", va dir Vilagrà aquest dimarts després d'una reunió amb els alcaldes i alcaldesses del Ripollès, que des d'aleshores mantenen viva l'esperança de participar en la consulta. "Havíem pres una decisió d'acord amb uns paràmetres i ara hem de veure com s'articula, ho hem d'estudiar", va afegir.