El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha aprovat els nous objectius de dèficit durant el Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest divendres a Madrid, però no ha aconseguit el suport de les autonomies del PSOE, tot i elevar la previsió de dèficit al 0'4% per al 2018. És a dir, un 0'1% més que en el CPFF celebrat la setmana anterior. Les socialistes Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Castella- la Manxa, Comunitat Valenciana i Cantàbria han tornat a votar 'no', i només Extremadura s'ha passat a l'abstenció. Les comunitats del Partit Popular i Canàries han votat 'sí', i Catalunya no ha pogut votar perquè no hi havia el conseller, tot i que la seva voluntat es mantenia en el 'no'.
El secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha reiterat l'argument de la Generalitat que els dèficits haurien de ser asimètrics, segons avala l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal Independent (Airef). Aragonès ha dit que el repartiment es feia "sense criteris objectius" i defensa que per a Catalunya hauria de ser del 0,88%. Ell número dos de la conselleria ha criticat que se'ls ha convocat en només 48 hores i sense informació sobre la modificació de la proposta de l'Estat. Aragonès venia en substitució del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, qui era absent per motius d'agenda. El passat dijous va assistir-hi el conseller de Justícia, Carles Mundó.
En total, els diners transferits a Catalunya –segons el model de finançament– s'incrementarà fins als 1.879 MEUR. Dins d'aquest paquet hi ha inclosos els 220MEUR que suposen per als catalans l'increment del 0'1% en la previsió del dèficit. També s'hi sumen 266 MEUR de les liquidacions de 2015, que "arriben amb dos anys de retard i sense interessos" i que hauria hagut d'avançar el Govern per pagar serveis públics com la salut o l'educació, segons Aragonès. Aquest ha reblat que aviat no seria una preocupació pels ciutadans, com insinuant la victòria del sí al referèndum previst l'1 d'octubre.
El representant del Govern, però, ha recordat que la Generalitat ja va criticar la previsió de l'Estat i havia demanat que es fes un ajust sobre les liquidacions d'anys anteriors. "Ara ens han donat la raó perquè ja havíem dit que la liquidació no ens semblava adequada", ha lamentat.