El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts durant la reunió del consell executiu la sol·licitud formal d’adhesió al Fons de liquiditat autonòmic (FLA) per al 2022, que gestiona el ministeri d'Hisenda i Funció Pública. L’adopció d’aquest acord per part del Govern és un tràmit necessari per a la formalització de l’adhesió al fons de mesures de sostenibilitat financera de les comunitats autònomes i entitats locals i altres de caràcter econòmic. Aquest any, la previsió del Govern és demanar préstecs al FLA per valor d'uns 12.662 milions d'euros, segons confirmen fonts del departament d'Economia i Hisenda. L'any passat, l'Executiu va necessitar-ne uns 13.000 milions. La major part dels diners serviran per pagar, precisament, els mateixos préstecs del FLA que el Govern ha hagut d'anar demanant a l'Estat des del 2012 per la impossibilitat de finançar-se en els mercats.
L'objectiu de la Generalitat és poder tornar a emetre deute, però fins ara no ha pogut i, a més implica que Catalunya dependrà, un any més del govern espanyol per tal de finançar-se i no podrà accedir als mercats per fer-ho lliurement. En tot cas, des d'Economia destaquen la importància de la qualificació creditícia que l'agència Fitch va donar a Catalunya al juliol, i que va permetre a la Generalitat passar del BB a BBB-, amb perspectiva estable, deixant enrere la qualificació de bo escombraria i recuperant el grau d'inversió perdut el 2014.
El finançament, fora de la Conferència de Presidents
Aquest anunci del Govern s'ajunta amb un altre tema important pel que fa al finançament autonòmic i és que l'Estat i les Comunitats estan en plena negociació per un nou model de finançament. Ara bé, la proposta que va fer l'Executiu espanyol va generar un profund malestar entre els presidents i davant d'aquest malestar Pedro Sánchez va decidir esquivar el tema per complet i no tractar-lo en la Conferència de Presidents que se celebrarà aquest 25 de febrer. Tal com va expressar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, el finançament no està damunt la taula perquè no s'ha arribat a cap acord i, per tant, millor no parlar-ne.
Cal recordar que la proposta feta per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per reformar el finançament autonòmic, continua deixant en molt mal lloc Catalunya, que continuaria sent de les més perjudicades, com ja és costum. Més enllà de Catalunya, també perjudica més comunitats, que fa anys que es queixen precisament que ja estan perjudicades. Aquest és un dels principals motius pels quals la proposta rebre fortes crítiques per part de part líders autonòmics, inclosos el conseller Jaume Giró i el president valencià Ximo Puig.
Què és el FLA?
A tot això cal recordar que el Fons de Liquiditat Autonòmic, més conegut com a FLA és una línia de crèdit del govern espanyol creada l'any 2012, en plena crisi econòmica, que està concebuda perquè l'Estat deixi diners a les comunitats autònomes que no puguin finançar-se als mercats. Aquest fons és gestionat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que depèn directament del Ministeri d'Economia, i obliga a les comunitats que volen accedir a aquests fons a retornar el seu deute amb els bancs, que moltes autonomies fa anys que arrosseguen.