El Govern es prepara per declarar l'entrada de la fase d'emergència per sequera a Catalunya. L'executiu reunirà el dijous al matí la comissió interdepartamental per analitzar les dades de l'estat de les conques i aprovarà l'emergència per sequera. El Govern ja havia anunciat que s'entraria en aquesta fase quan els embassaments estiguessin per sota del 16% de la seva capacitat. De les conques internes, el sistema Ter-Llobregat (que abasteix la majoria de la població catalana) encara es troba en el 16,34%, però és justament aquesta dada la que fa apuntar que ben aviat baixarà del 16%, fet que comportarà el decret de l'emergència. Això implicarà noves restriccions en l'ús d'aigua a municipis com Barcelona.
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Patrícia Plaja ha explicat que a la trobada de la comissió interdepartamental "s'avaluaran totes les dades i es valorarà" l'entrada de la fase d'emergència. En aquest sentit, ha assenyalat que "amb molta probabilitat" aquesta emergència serà "una realitat" en els propers dies i no ha amagat que podria ser "aquesta mateixa setmana". Després de la reunió d'aquesta comissió, compareixeran la mateixa Plaja i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per explicar les decisions adoptades. Una vegada es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat ja serà un fet, de manera que el més probable és que estigui en vigor el divendres, ja que es publica l'endemà de l'adopció de la decisió.
Aquesta mesura afectarà 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, on viuen més de 6 milions de ciutadans. L'entrada en vigor de l'emergència suposa obligar aquestes localitats a no superar el consum de 200 litres d'aigua al dia per habitant i per a tots els usos. També suposarà que l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes estarà prohibit tant per als espais públics com privats, restriccions en el reg dels camps esportius o limitacions a dutxes i piscines en la fase més inicial de l'emergència.
El Govern demana l'aprovació del dictamen de l'amnistia perquè "tot i no ser perfecta, és robusta"
Pel que fa al debat sobre el dictamen de la llei d'amnistia que celebra aquest dimarts el Congrés, des de l'executiu han evitat qüestionar els dubtes de Junts per validar-lo, tot i que han subratllat la importància d'aprovar-lo: "És un pas necessari i imprescindible per avançar en una causa legítima, és una llei que minimitza la repressió patida". En aquest sentit, Patrícia Plaja ha destacat que "no és una llei perfecta perquè el conflicte polític segueix obert, però és robusta per combatre les interpretacions capcioses i permet tancar centenars de causes obertes".
En relació amb les converses pels pressupostos, Plaja ha afirmat que encara no tenen cap data prevista per portar els comptes a aprovació del Consell Executiu. En qualsevol cas, la portaveu del Govern s'ha mostrat "convençuda" que s'aprovaran: "Són necessaris per al conjunt de la ciutadania. Si no som capaços d'arribar a un acord, es perdran 2.400 milions d'euros".