L'economista Santiago Niño Becerra ha assegurat que si disposés del dèficit fiscal interregional de 3 anys, Catalunya podria invertir 51.000 milions d'euros per aconseguir la transició climàtica. Es calcula que cada any Catalunya perd 16.000 milions en dèficit fiscal, comparant els diners que aporta en impostos i el que finalment retorna.

Becerra ha recollit una informació del diari Público, que afirma que Catalunya haurà d'invertir 51.000 milions només en infraestructures d'energia renovable per aconseguir la transició climàtica, segons l'Observatori d'energies renovables de Catalunya (Obercat).

Becerra

Des de l'Observatori Obercat afegeixen que "sense la col·laboració publicoprivada, aquest repte esdevindrà un impossible". A més, precisa que en aquest camí és necessària la participació de tots els models de gestió energètica implicats, com l'autoconsum, les comunitats energètiques i els grans projectes fotovoltaics i eòlics, prioritzant l'eficiència i l'estalvi energètic. En relació amb la posada en marxa del decret llei 16/2019, que pretén afavorir la implantació d'aquest tipus d'energies, l'Observatori assegura que "les seves actuacions són molt restringides i han generat una sensació d'allau de projectes que han aconseguit el resultat contrari al pretès".

En una línia similar, els enginyers industrials reclamen no perdre el tren de les inversions. En el manifest Territori i transició energètica, que signen juntament amb altres col·lectius, demanen el desplegament de les energies renovables, "que són una oportunitat per afavorir un desenvolupament industrial i econòmic, alhora que sostenible, del territori".

En aquest manifest, els col·legis professionals d’Enginyers Agrònoms; de Camins, Canals i Ports; d’Industrials; d’Informàtics; i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació demanen l’impuls de “projectes que aportin generació elèctrica de km0 que beneficiïn l’activitat econòmica territorial” i facin créixer l’activitat econòmica al conjunt del territori. En el manifest “Territori i transició energètica”, els enginyers insisteixen en el desplegament de les energies renovables “que són una oportunitat per afavorir un desenvolupament industrial i econòmic, alhora que sostenible, del territori”.

Els cinc col·legis d’enginyeria defensen que “cal treballar per un just equilibri entre l’interès general de transformació del model energètic i els interessos particulars” però demanen reforçar un canvi de visió que fomenti els projectes – individuals i col·lectius- d’activitat energètica distribuïda al territori, que permetin compatibilitzar projectes agrícoles, pesquers i industrials amb la generació renovable.