El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president de la regió de l’Emília-Romanya, Stefano Bonaccini, han signat aquest matí un memoràndum d’entesa per reforçar les relacions de col·laboració entre els dos territoris. Segons el president Aragonès, de l'acord en sortirà "més prosperitat i benestar per a la ciutadania". I ha afegit que l'acord "permet avançar en els objectius de l'Agenda 2030 i reforçar la nostra orientació exportadora”.

Durant la seva intervenció, el cap de Govern ha remarcat la seva satisfacció per la signatura d’aquest memoràndum “amb una de les regions més pròsperes i dinàmiques d’Europa”. I ha afirmat que el pacte referma “les excel·lents relacions que històricament han tingut l’Emília-Romanya i Catalunya”. A més a més, ha declarat que d'aquesta manera es posen els fonaments per a una “pròspera col·laboració” en polítiques d’innovació, transformació digital i tecnològica, lluita contra el canvi climàtic, defensa dels serveis públics de salut o cooperació en l’àmbit de la Mediterrània.

D'altra banda, el cap de l'Executiu català ha explicat que l’acord potencia la voluntat d’innovació de la transferència de coneixements de la universitat i els centres de recerca al teixit productiu, però també, especialment en l’àmbit de la salut i la preservació del medi ambient. “Apostem per enfortir el sistema universitari i de recerca, especialment amb un territori que compta amb una de les universitats més antigues del món”, ha indicat el president català.

A més, Aragonès també ha apuntat que l’acord “impulsa la transformació digital de l’administració pública que ha de servir per fer-la més propera a la ciutadania, aprofitant tot el potencial del Big Data”.

Reforçar els lligams entre Catalunya i l'Emília-Romanya

Al seu torn, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha subratllat que la signatura d’aquest acord bilateral “és una formalització d’uns lligams que ja existeixen entre Catalunya i l’Emília-Romanya, dos territoris que s’assemblen molt i que avui encara s’apropen més”. Segons Alsina, el Memoràndum d’Entesa amb Emília-Romanya és un exemple de l’aposta del Govern de Catalunya per “teixir aliances i complicitats amb comunitats nacionals i polítiques similars a la nostra, per reforçar una agenda de col·laboració conjunta i també la nostra posició a nivell global”.

AlsinaExteriors
Fotografia de la consellera Victòria Alsina/ Departament d'Acció Exterior i Govern Obert

“Aquest acord no hagués estat possible sense la implicació de la nostra delegació a Itàlia i del seu delegat, Luca Bellizzi”, ha recalcat la consellera Alsina, que ha felicitat Bellizzi per la seva recent renovació per un nou mandat. En aquest sentit, la consellera ha posat èmfasi en la “utilitat” de la xarxa de delegacions del Govern a l’exterior, que ha definit com un instrument per “posicionar Catalunya com una regió dinàmica i emprenedora, un soci fiable reconegut per tots els agents internacionals”. A més, la consellera d'Exteriors ha explicat que el desplegament de la nova xarxa de delegacions i oficines prevista per aquest 2022 permetrà passar de 44 a 63 països amb presència institucional del Govern de Catalunya.

Amb tot, el president de la regió italiana, Stefano Bonaccini, ha destacat que "estem molt orgullosos de signar aquest acord important i estratègic amb una regió que està a l'avantguarda d'Europa". A l’acte també hi ha participat la ministra regional d’Escoles, Universitats, Recerca i Agenda digital de l’Emília-Romanya, Paola Salomoni i l’alcalde de Bologna, Matteo Lepore.