Catalunya ha enviat al Comitè Olímpic Espanyol (COE) la candidatura en solitari per als Jocs d'hivern, un mes després del fracàs de la candidatura conjunta amb l'Aragó. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que el Govern se sent preparat "per presentar una candidatura catalana". "Aquesta candidatura és una candidatura que vol ser de baix a dalt, sostenible, que pretén un nou paradigma de Jocs Olímpics d'hivern", ha afegit. Així ho ha dit aquest dijous després de la reunió de la taula de representació territorial del projecte de candidatura, on s'ha presentat la proposta enviada al COE. Vilagrà ha subratllat que no vol perdre "l'oportunitat" d'optar als Jocs d'hivern del 2030, però que el projecte podria enfocar-se a organitzar l'esdeveniment del 2034 perquè la decisió no depèn de l'executiu català.

El projecte de candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern que presenta Catalunya inclou la celebració de 144 proves olímpiques i paralímpiques que mouran més de 3.600 esportistes. La directora de l'Oficina Tècnica de la candidatura dels Jocs d'hivern, Mònica Bosch, ha detallat la proposta tècnica, ha apuntat que Catalunya és "referent en l’organització d’esdeveniments de tots els esports" i ha assenyalat que el país té "experiència" en els esports d’hivern, "tal com ho demostren les nombroses proves que s’han celebrat en territori català durant els últims anys". El projecte preveu que les seus esportives de gel siguin a Barcelona, Badalona i Gavà. D'altra banda, les de neu serien a la Molina, Masella, Espot, Baqueira Beret i Boí Taüll. Les disciplines de lliscament i salts es farien. Les disciplines de lliscament i salts es farien fora del país.

Repartiment de proves

És a dir, es manté que les disciplines de circuits de lliscament i trampolins de salts es facin a Sarajevo (Bòsnia), La Plagne o Courchevel (França). El Govern preveu construir una pista a la Fira de Barcelona per a la prova de patinatge de velocitat, mentre que el nou Palau Blaugrana i l'estadi Olímpic de Badalona acollirien l'hoquei gel; el Palau Sant Jordi seria la seu del patinatge artístic. El cúrling era un dels esports que s'havia de celebrar a Saragossa, però finalment es disputaria en un recinte que es vol construir a Gavà i que tindria per nom "Centre d'Alt Rendiment Esports de Gel" (amb capacitat per a 3.000 persones). El biatló i l'esquí de fons es farien a Baqueira-Beret, essent aquestes dues disciplines que també s'havien de fer a l'Aragó.

 

Vilagrà ha insistit que la candidatura és "un projecte de país" que compta amb "un ampli consens social i territorial", tot i que ha reconegut que la consulta ciutadana a les comarques afectades pels Jocs d'hivern continua "paralitzada". La consellera ha explicat que fins que el COE no validi la candidatura catalana no es podrà fer la consulta al territori. En aquest sentit, ha dit que s'ha posat en marxa el procés participatiu d'aquesta estratègia Pirineu 2030 que "va molt més enllà dels Jocs", ja que planteja qüestions vinculades a la mobilitat, serveis i necessitats bàsiques que hi ha al Pirineu. "Un projecte Pirineus-Barcelona però liderat per aquests dos territoris importantíssims. Una ciutat que és la marca més important que tenim a Catalunya i un Pirineu que vol mostrar-se al món", ha afegit.