El palau Sant Jordi s'ha convertit aquesta nit en un clam contra la inacció de l'Estat i de la UE davant la crisi dels refugiats. Tant des de l'escenari com des de les grades s'ha exigit una resposta de les institucions catalanes, que no s'escudin rere la falta de resposta espanyola i europea, i una mobilització de la ciutadania per denunciar aquesta situació. "No més excuses", "obrim les fronteres" i "dret a acollir" han estat algunes de les crides que s'han repetit entre el públic.

"Gràcies a Catalunya que ha demostrat un cop més que és un poble civilitzat i un poble solidari", ha clamat Paco Ibañez en els primers compassos de l'acte, després d'interpretar A galopar amb Marina Rossell. Aquest ha estat un dels moments destacats d'un programa atapeït de símbols i missatges de solidaritat contra les situacions de persecució i violència, i que ha concentrat més de 15.000 persones d'un públic molt heterogeni, intergeneracional i transversal. I un punt nostàlgic.

Des de Proactiva Open Arms, Òscar Camps ha sintetitzat l'objectiu de la convocatòria: "Venim a fer una crida a la consciència, a la coherència i a complir drets i tractats internacionals". "Això ja no és una crisi, és un crim i el silenci ens farà a tots còmplices", ha advertit després de denunciar el populisme d'alguns polítics, el silenci de mitjans de comunicació poderosos i els interessos que amaga la indústria de la guerra.

Aquesta nit, des del Sant Jordi de Barcelona s'ha reclamat, en paraules de Joan Manel Serrat, "una cosa tan elemental com és la justícia, perquè acollir els refugiats no és més que un acte de justícia". Les actuacions musicals s'han anat intercalant amb parlaments de periodistes, activistes i testimonis.

El periodista Carles Prats ha posat xifres a aquesta situació recordant que “els països de la UE s’han compromès a acollir 160.000 persones, però aquest compromís queda lluny de complir-se i Espanya no n'ha acollit ni el 10 per cent”, la qual cosa ha provocat els xiulets i protestes dels presents.

Manifest

Mentre se celebrava el concert, els organitzadors recollien suports a un manifest en què es denuncia la política de l'Estat espanyol i europeu en relació als immigrants i es reclama intervenció de les administracions catalanes.

El manifest adverteix que el Govern espanyol, conjuntament amb altres Estats europeus vulneren sistemàticament el Dret Internacional i els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans o la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

Crida a les institucions catalanes

"Les competències en polítiques d'asil són estatals, però creiem que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent davant el desplaçament forçat de persones més gran des de la Segona Guerra Mundial", s'assegura en el manifest: "Catalunya té competències en política d'acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d'ara mateix".

Al Sant Jordi seguia el concert la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i una àmplia representació del Govern encapçalada pel titular d'Exteriors, Raül Romeva, mentre que l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, liderava la presència del món municipal, al costat de diputats de JxSí, de la CUP i CSQP, així com regidors i diputats del Congrés.

Aquest suport del món polític català no ha impedit tocs d'atenció en algunes de les intervencions com la de Toni Borrell d'Stop Mare Nostrum que, després de carregar contra l'actuació del govern espanyol i europeu a qui ha acusat de "polítiques d'immigració homicides", ha advertit: "Ajuntaments i Generalitat són els responsables de garantir una acollida digna, que no ens assenyalin Madrid per tapar les seves pròpies mancances".

També el periodista Jordi Evole, després d'aplaudir la feina dels voluntaris i advertir que "en un concert com aquest no hauria d'haver una llotja reservada a les autoritats", s'ha dirigit directament als representants polítics presents per advertir: "Penseu autoritats que el que esteu aplaudint des de la llotja també neix de la vostra incapacitat política per resoldre aquest problema. Sabem que alguns de vosaltres lluiteu per aconseguir que això no sigui així, però altres us refugieu i dieu que aquest és un problema de competències".

L'acte ha servit també per fer una crida a la participació en la manifestació convocada per al dissabte vinent a Barcelona amb el lema Prou excuses. Acollim ara!.

El darrer parlament ha estat el del portaveu de Casa nostra és casa vostra, Ruben Wagensberg, que ha assegurat que la campanya ha demostrat que són molts els partidaris d'acollir i que ja no es pot esperar més. "La solidaritat no és voler-ho fer, la solidaritat és fer-ho. Si els culpables no ho fan, els responsables ens haurem d’empoderar i fer-ho. El que calgui, però fem-ho", ha reclamat.