El documental Catalogne: l’Espagne au bord de la crise de nerfs (Catalunya: Espanya a un pas de la crisi nerviosa) introduirà el debat sobre l'autodeterminació de la 16a edició del Festival de Cinema sobre els Drets Humans (FIFDH), del 9 al 18 de març del 2018, segons ha informat el festival a l’agència Capa, productora de l’informatiu.

El FIFDH és el principal esdeveniment internacional dedicat a cinema i drets humans i se celebra en paral·lel a la sessió anual del Consell de Drets Humans de l'ONU, a Ginebra. El 2014, més de 25.000 visitants van assistir a les projeccions i debats. El 2017, més de 800.000 persones van assistir a les projeccions i actes per via telemàtica, segons dades del mateix festival.

El festival subratlla les violacions dels drets humans al món a través de pel·lícules i debats públics, en els quals participen cineastes, defensors de drets humans, polítics, dissidents i especialistes reconeguts. El programa del Festival es coneixerà a finals del proper mes de febrer.

L'irònic cartell del FIFDH 2018, d'Ai Weiwei

D'Angelina Jolie a Joseph Stiglitz

“El FIFDH aplega cineastes, artistes i defensors de drets humans a l’entorn del cinema i dels diversos debats on s’intercanvia informació, es denuncien infraccions dels drets humans i es proposen accions concretes mentre se celebra la reunió principal del Consell de Drets Humans de l'ONU”, expliquen fonts del festival. “És un gran èxit de públic jove que té ganes de participar en els debats que se celebren a 43 llocs diferents de Ginebra”.

Entre els assistents d’aquests últims anys figuren Barbara Hendricks, Juliette Binoche, Rithy Panh, Gael García Bernal, Angelina Jolie, Reda Kateb i William Hurt; la periodista Anna Politkovskaya, Ai Weiwei, Russell Banks, Taslima Nasreen, Jorge Semprún i Nancy Huston; i els Premis Nobel Shirin Ebadi, Joseph Stiglitz i Tawakkol Karman, entre molts d’altres.

El FIFDH és un festival independent al qual donen suport 130 patrons, entre els quals Amnistia Internacional, Metges sense Fronteres, l’Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, el Ministeri d'Afers Exteriors suís o la Fundació Ford.

A un pas de l'implosió

Catalogne : l’Espagne au bord de la crise de nerfs el va emetre Arte, la cadena pública francoalemanya, a finals de desembre del 2017. És una producció de Capa, agència audiovisual francesa líder on hi treballen 250 persones i factura més de deu milions d’euros l’any.

Capa compta més de 3.000 produccions entre documentals, informatius, magasins, ficció, pel·lícules corporatives i multimèdia. Un dels seus documentals del 2017, Le Studio de la Terreur, sobre la màquina de propaganda del Daesh, el van nominar als premis Emmy, els Oscar de la tele, en la categoria de millor documental.

El documental sobre Catalunya el signen Sylvain Louvet, Gary Grabli i Julie Peyrard, que plantegen el conflicte català per al públic europeu. Viatgen pels diversos escenaris de la crisi i analitzen què ha passat els darrers mesos a Catalunya.

La reivindicació independentista catalana “és la crisi que sacseja Europa, des del referèndum de l'1-O i de la victòria del sí”, diu el documental, que relata tot el que s’ha esdevingut després: la declaració d'independència, el 155, la destitució del Govern, la dissolució del Parlament, la presó i l’exili i la convocatòria d'eleccions. “Espanya està a un pas de la implosió, Europa aguanta la respiració”, resum. “Com hem arribat aquí? Quines arrels té aquesta crisi sense precedents? Quines conseqüències té per a la UE? Hi ha risc de contagi?", es pregunta el documental: