Les urnes d'aquest diumenge provocaran, segons els sondejos, una sacsejada important al tauler polític català. Com és habitual, Catalunya mostrarà la seva pròpia dinàmica. El PSC preveu una victòria còmoda mentre a l'Estat els socialistes suen la cansalada intentant retallar distàncies amb el PP, que encapçala la cursa. Si es confirmen els pronòstics, els socialistes recuperaran la primera posició, que no ostentaven des del 2008. A partir d'aquí, la gran incògnita és qui se situarà en segon lloc i quina formació independentista quedarà millor posicionada en la particular cursa que mantenen ERC i Junts. Alguns sondejos atorguen el segon lloc al PP, que enfilat a l'onada guanyadora dels populars a l'Estat, podria protagonitzar un salt important, engolint exvotants alliberats per la implosió de Ciutadans, i multiplicant els dos escons que va aconseguir fa quatre anys. Una remuntada del PP fins al segon lloc seria una molt mala notícia per al sobiranisme, ja que aquest espai quedaria descavalcat de les dues primeres posicions de la cursa per primer cop des del 1982.
El PSC, després d'una llarga travessia pel desert, espera arrodonir aquest diumenge a les generals el cicle obert amb la victòria aconseguida a les eleccions al Parlament del 2021 i que ha seguit amb les municipals d'aquest mes de maig. Els socialistes, que fa quatre anys van obtenir 12 diputats, van enfilar la remuntada després de situar Salvador Illa a la primera secretaria del partit, rellevant els dirigents que es van significar amb més hostilitat contra el procés, com Miquel Iceta o Eva Granados. Precisament, Illa ha aprofitat la campanya per escalfar motors de cara a les eleccions catalanes. De moment, la candidata al Congrés, Meritxell Batet, espera recuperar una hegemonia a les generals que no ha tingut des del 2008, quan Carme Chacón va aconseguir 25 diputats i els socialistes es van imposar a les quatre circumscripcions catalanes.
Torcebraç independentista
ERC, que va guanyar les eleccions generals fa quatre anys a Catalunya amb 13 diputats, manté un particular pols amb Junts, que en va obtenir vuit, per veure qui aconsegueix aquest cop quedar per davant i liderar l'independentisme al Congrés. Els republicans arriben a les generals setmanes després de perdre 300.000 vots a les eleccions municipals i veure's superats per Junts. Amb aquesta prèvia, la formació de Jordi Turull i Laura Borràs, aspira a guanyar els republicans també a les generals. Conscients que es troben en un moment de declivi electoral, les dues forces intenten salvar els mobles, mentre el PP els disputa la segona posició. Per la seva banda, la CUP, amb Albert Botran al capdavant, pugna per poder continuar al Congrés, després que aquesta legislatura ha ocupat dos escons.
L'abstenció s'ha convertit en una de les principals preocupacions de les forces independentistes, que han hagut d'apel·lar a la mobilització d'uns votants sobiranistes cansats i decebuts per la falta d'avenços en el procés i per les baralles internes entre els partits. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va intentar fins i tot cridar a l'abstenció des d'aquesta entitat, la qual cosa van rebutjar els militants de l'Assemblea.
Remuntada del PP
Enfront del declivi independentista, el PP veu a tocar la segona posició, un lloc que no ha ocupat mai en unes eleccions generals a Catalunya, on la millor marca que han registrat va ser els 12 diputats i la tercera posició l'any 2000 amb un moderat —i catalanista— Josep Piqué com a cap de llista. Aquest cop, el PP ha apostat de nou per un perfil moderat i independent com Nacho Martín Blanco, que ha escapat, a correcuita, de la desfeta de Ciutadans, de qui era portaveu al Parlament. Amb Martín Blanco els populars intenten passar pàgina de la crispació del procés i recuperar els votants que els va prendre Cs i que ara han quedat orfes de partit amb la implosió de la formació taronja.
Una altra caiguda és la que poden experimentar els comuns, que ja han hagut d'encaixar a les passades municipals la pèrdua de Barcelona, el seu principal consistori. Les enquestes pronostiquen una cinquena posició a Sumar-En Comú Podem, després que aquest espai fins i tot havia aconseguit guanyar les generals a Catalunya el desembre del 2015 i, en la repetició del juny de 2016, quan van obtenir 12 diputats. En qualsevol cas, el frec a frec entre la tercera i cinquena posició pot donar lloc a un final ajustat.