El català està en perill. Un dels principals consensos socials del país és constantment atacat, però quan a sobre toquen l'escola, Catalunya respon i ho farà aquest dissabte amb una manifestació unitària convocada per Somescola que arrencarà a les 11h del matí a la plaça Tetuan de Barcelona. Les alarmes es van encendre el passat 23 de novembre quan el Tribunal Suprem va declarar fermament que les escoles del país estan obligades a impartir un 25 de les hores lectives en castellà.

Des d'aquest anunci, la resposta va ser unitària: l'escola no es toca. Una resposta que s'ha liderat des de la societat civil, les plataformes i també des de les administracions mitjançant el màxim competent en aquesta matèria, el conselller Josep González-Cambray, que va enviar una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics. 

Tot i això, la societat civil es vol assegurar que així serà, que el Govern desobeirà i que el model d'immersió lingüística no es tocarà, i per això la comunitat educativa ha convocat la manifestació on hi participaran, a banda de la comunitat educativa, entitats com Òmnium, ANC i representants del Govern, ERC, Junts, CUP i comuns.

Cartell de la convocatòria de Somescola

Hi haurà unitat en aquesta manifestació. Una unitat, però, que no s'ha vist tan clara aquesta setmana en l'esfera política, i és que qui més qui menys, n'ha intentat treure rèdit polític, de la llengua. La setmana va començar amb propostes creuades entre Junts i ERC: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, proposava que Cambray assumeixi la direcció de l'escola de Canet de Mar, on el TSJC ha requerit directament a la seva direcció imposar el 25% en castellà. Ho va proposar Borràs però també la portaveu de Junts Elsa Artadi, i la CUP ho va avalar.

Aquesta proposta no va agradar gens a ERC, i tot d'una va sortir la seva portaveu, Marta Vilalta, a carregar contra una solució "màgica i improvisada", i va demanar forjar consensos per garantir l'autonomia dels centres mentre el Govern fa costat a les escoles. Pocs dies després el Parlament aprovava -amb els vots favorables d'ERC i Junts- una moció de la CUP que demanava al Govern que es comprometi a assumir "la plena responsabilitat política i jurídica" en la defensa del català.

Això va ser un dia de les quatre jornades de ple que hi ha hagut aquesta setmana, on més enllà de les diferències estratègiques de l'independentisme, la dreta ha sortit a la palestra per dir autèntiques barbaritats. El líder de Cs mateix, Carlos Carrizosa, va comparar durant la sessió de control al Govern la situació de l'escola de Canet de Mar amb el municipi d'Ermua, on va ser assassinat Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA. 

Pere Aragonès presidente de la Generalitat en el pleno del Parlament / Sergi Alcàzar

El president Aragonès responent a la dreta durant la sessió de control al Parlament / Sergi Alcàzar

La declaració va pujar la tensió al Parlament i va provocar el disgust d'Aragonès, tot i que no és ni la primera ni l'última vegada que Cs fa declaracions d'aquesta mena, i és que en altres ocasions ja havien comparat la situació del castellà a Catalunya amb com estava el català en època franquista, tot plegat després que Carrizosa amenacés Cambray amb els tribunals si no complia amb la sentència del TS.

No ha estat Cs l'únic partit que ha carregat contra el català. Des del Parlament el líder del PP Alejandro Fernández va acusar al Govern d'aplicar un cordó sanitari a la família de Canet. Però la gran declaració ha estat del líder espanyol, Pablo Casado. Primer va venir el dimarts a Barcelona per amenaçar a Cambray amb els tribunals i per demanar a Pedro Sánchez l'aplicació del 155. Però això queda com a poca cosa comparat amb el que ha dit aquest divendres, que a Catalunya "hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà". Per fer-s'ho mirar.

I amb el PSC què passa? El partit de tradició catalanista està cada dia més lluny dels postulats als que s'havia arribat, més lluny del consens de l'escola catalana. Primer va anunciar que no participaria a la manifestació amb l'excusa que coincideix amb el congrés extraordinari del partit. Més enllà d'això, dimecres en una altra votació del ple es va abstenir de defensar la immersió i va votar pel 25% del castellà. El partit liderat ara per Salvador Illa s'està desmarcant de la defensa de la immersió.

Així ha anat la setmana i l'últim anunci del Govern previ a la manifestació el va donar Aragonès dijous al vespre, quan va anunciar mesures per "blindar la immersió i assegurar-ne el funcionament" davant el que considera que és una "ofensiva política, mediàtica i judicial contra l'escola catalana". El president va sortir a dir-ho en acabar la cimera que l'Executiu va celebrar amb entitats socials i culturals, reunió després la qual va anunciar que el cos d'inspectors del Departament d'Educació intensificarà "des de demà mateix" la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada centre per tal d'assegurar el compliment dels seus projectes educatius vigents. En la mateixa compareixença Aragonès va fer una crida a la mobilització d'aquest dissabte per la necessitat de defensar el model educatiu català. 

Com serà la manifestació?

Somescola ha convocat a les 11h a la plaça Tetuan de Barcelona, des d'on sortirà una capçalera amb les més de 50 entitats que conformen la plataforma Somescola. Des d'allà, es vol formar una gran marea verda amb mans a favor de l'escola en català, que baixarà pel passeig de Sant Joan fins arribar a l'Arc de Triomf. 

Jordi Cuixart / ACN

Jordi Cuixart a la presentació de la manifestació de Somescola / ACN

En la presentació de la manifestació de Somescola que es va anunciar a finals de novembre, va prendre la paraula el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i va cridar a manifestar-se per defensar un model de cohesió social i de país. A més, va anunciar que més enllà de la manifestació, apretaran les institucions catalanes de manera propositiva. Les últimes declaracions de Cuixart van ser però aquest dijous en la xerrada organitzada per ElNacional.cat El català en perill? El català en acció. Des del Palau Robert el president de l'entitat va reclamar més unitat entre els partits per protegir el català, i sobretot fer-ho amb sentit d'estat. Per tot plegat va cridar a mobilitzar-se en aquesta manifestació.

A banda, l'Assemblea Nacional Catalana ha anunciat que se suma a la convocatòria però fent una columna més reivindicativa amb l'objectiu de fer contrapés al que consideren que és la proposta de Somescola, que té un "to més transversal i lúdic". Així, l'ANC va assegura que el seu to serà el d'exigir al Govern que apliqui la immersió i acabar amb la deixadesa en la seva aplicació dels darrers anys.

Govern, ERC, Junts i CUP

Abans de començar la convocatòria, es farà una atenció als mitjans, primer per part de les entitats que formen part de Somescola i després per part de partits i representants institucionals, i és que la llista d'assistents no és pas curta, començant pel president de la Generalitat, Pere Aragonés i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Per part del Govern, a banda del president, hi assistiran els consellers Josep Gonzàlez-Cambray, Roger Torrent, Tània Verge, Teresa Jordà, Laura Vilagrà i Joan Ignasi Elena, Violant Cervera, Victòria Alsina, Gemma Geis i Lourdes Ciuró.

A banda, per part d'ERC hi assistirà el seu president, Oriol Junqueras; la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta; l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Alba Vergés; les portaveus del Congrés i del Senat, Carolina Telechea i Mirella Cortès; l’eurodiputada Diana Riba; i els diputats Ernest Maragall, Mònica Palacín, Pau Morales, Jordi Albert, Eugeni Castellví, Carles Castillo, Pilar Vallugera, Marta Rosique, Montse Bassa i Maria Dantas, entre altres.

La delegació de Junts estarà encapçalada pel secretari general, Jordi Sànchez; la portaveu Elsa Artadi; els consellers Jordi Turull i Josep Rull; el president del grup parlamentari, Albert Batet. També hi participaran membres de l’Executiva, del Parlament, del Congrés i Senat com Josep Rius, Anna Erra, Aurora Madaula, Aleix Sarri, Glòria Freixa, Damià Calvet, Francesc de Dalmases, Jaume Alonso-Cuevillas, Titon Lailla, Pep Riera, Francesc Ten, Salvador Vergés, Cristina Casol, Jordi Munell, Joan Canadell i Judith Toronjo, entre d’altres.

Per part de la CUP assistiran els diputats Dolors Sabater i Carles Riera, mentre que dels comuns hi haurà la presidenta del grup al Parlament, Jéssica Albiach; els diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Jess González; i el portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena.

 

A la imatge destacada, fotografia d'una manifestació de Somescola l'any 2018 / ACN