Dijous està previst que el govern de l'Aragó presenti al Comitè Olímpic Espanyol la seva proposta d'acord tècnic per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern amb un repartiment "més equilibrat" de les proves entre ambdós territoris, però la Generalitat ho té molt clar: no cedirà. "No modificarem les seus de les proves", ha dit aquest dimarts en roda de premsa el president Pere Aragonès, que ha descartat cedir a Aragó alguna de les probes dels Jocs Olímpics d'Hivern que l'acord tècnic adjudica a Catalunya i que es va acordar divendres passat sense la presència de l'Aragó, que va plantar la reunió.  

El president de la Generalitat, en roda de premsa després del Consell Executiu, ha defensat que l'acord de distribució de proves és bo i equilibrat entre Catalunya i l'Aragó, i ha assegurat que no contemplen que es modifiqui aquest pacte. A més, ha dit que està convençut que el projecte tirarà endavant perquè ja hi ha un punt d'entesa treballat, i ha explicat que no té previst parlar amb el president aragonès, Javier Lambán: "No modificarem les seus de les proves, perquè s'ha fet un esforç de moltes setmanes, amb criteri tècnic (...) Hem actuat amb responsabilitat i no modificarem res", ha insistit.

 

A més ha defensat que el problema no és únicament entre la Generalitat i el govern aragonès; sinó que és entre el govern aragonès, la Generalitat, el govern espanyol i el COE: "Aquí hi ha un consens i algú que s'ha desmarcat del consens", ha reivindicat. Ahir vespre el president de l'Aragó va assegurar que veu "condemnats al fracàs" uns Jocs sorgits d'una candidatura que opti exclusivament per Catalunya i va dir que la pilota està al teulat del Comitè Olímpic Espanyol. 

Una oportunitat "molt bona"

Després que aquest dilluns Aragonès signés el decret que estableix dues consultes pel 24 de juliol, exclusivament presencial i amb preguntes diferents per una banda per l'Alt Pirineu i l'Aran, i per l'altra pel Ripollès, Solsonès i Berguedà, el president ha assegurat que la candidatura és "una oportunitat molt bona pel país, pel progrés del Pirineu, per contribuir al dinamisme econòmic", i ha defensat que el el projecte s'ha de fer des de l'estima al territori i amb un compromís mediambiental "absolut i ineludible". 

Així mateix ha assegurat que més enllà de treballar sota el criteri de la sostenibilitat, també contemplen que totes les inversions que s'hi puguin fer es pensin projectant el llegat que es deixa per més enllà del 2030, i que contribueixin al desenvolupament "econòmic i social" del Pirineu per garantir la qualitat de vida i l'igualtat d'oportunitats del conjunt de ciutadans que hi viuen.

Més enllà del posicionament a favor dels jocs que ha fet Aragonès en la seva intervenció, ha dit que considera que el projecte requereix de l'aval de la ciutadania de les comarques l'acolliran, així com també comptar amb "l'opinió" de les comarques veïnes que de forma indirecta se'n veuran afectades: "Per compromís democràtic i per complir el mandat del Parlament ahir vaig signar el decret pel 24 de juliol, convençut que els Jocs seran molt bons per Catalunya i especialment pel Pirineu". 

La doble votació

La fórmula presentada pel Govern per la votació són dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d'Hivern 2030. A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si el Govern de la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern amb una opció de respostes binària (sí o no). El mateix dia també es consultarà les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs d'hivern?". El Govern va explicar que només es podrà votar a les consultes presencialment i no hi haurà ni vot telemàtic, ni per correu ni vot anticipat. Aproximadament a la consulta de l'Alt Pirineu i l'Aran votaran unes 55.000 persones en 121 meses. I en la consulta de les altres tres comarques, 83.000 persones en 137 meses. El Govern hi destinarà en total 1.100.000 euros.