La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha participat en una cimera telemàtica internacional sobre la covid, el denominat mecanisme Covax, al costat del canceller alemany Olaf Scholz; el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, a més del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares. La trobada ha servit per analitzar els reptes que encara té aquesta pandèmia. Alsina ha aprofitat l'acte per anunciar una nova aportació del Govern de Catalunya de 290.000 euros al mecanisme. El Covax és una iniciativa multilateral que treballa des de l’esclat de la pandèmia al 2020 per a la distribució mundial justa i equitativa de les vacunes contra la covid, amb l’objectiu que no es deixi ningú enrere. “Aquesta nova contribució del Govern demostra, un cop més, el compromís de Catalunya amb la lluita contra la pandèmia a través de la cooperació internacional i amb la salut com a bé públic global”, ha afirmat Alsina. La trobada ha estat copresidida per GAVI, l’Aliança per les Vacunes, i pel govern alemany, que actualment ostenta la presidència del G7.
Segons la consellera, “ara que les vacunes estan disponibles, no podem deixar ningú enrere i, per això, és essencial assegurar més recursos per al mecanisme Covax”. En aquest sentit, ha apostat per “seguir actuant coordinadament per preparar-nos davant dels reptes potencials que plantegen les pandèmies actuals i les futures” i ha identificat el mecanisme “com l’instrument adequat per fer-ho”. A més, Alsina ha remarcat la necessitat d’avançar “cap a un món on els nivells d’ingressos o el lloc de naixement no predeterminin l’accés a les vacunes o la recuperació dels països”. Aquesta no és la primera aportació que el Govern català fa a Covax: el juny de 2021, Catalunya ja va contribuir amb 290.000 euros a la iniciativa, en la qual participen 190 països.
Ara com ara, el mecanisme Covax ha donat 1,2 milions de dosis a països amb ingressos més baixos, però encara hi ha molt camí a recórrer perquè centenars de milions de persones, sobretot al Sud global, encara no han tingut accés a les vacunes. L’objectiu que tenen és ajudar a assolir l’objectiu que el 70% de la població mundial estigui vacunada aquest estiu. Aquesta cobertura permetria evitar entre 940.000 i 1,2 milions de morts l'any vinent i reduir a la meitat els costos econòmics de la pandèmia en alguns països. La iniciativa Covax pretén actuar com una plataforma de governs, organitzacions de salut globals, productors de vacunes, científics, sector privat i societat civil per donar suport a la recerca, el desenvolupament i la producció dels tractaments i vacunes contra el coronavirus, així com negociar-ne els preus.