Catalunya és un dels països que fan part de “la resistència” a la degradació de la democràcia que promouen els populismes nacionalistes de tot signe, segons François Brousseau, el veterà analista de l’actualitat internacional de Ràdio Canadà, l’emissora pública d’aquell país, i del diari quebequès Le Devoir.
Brousseau equipara l’independentisme català i els moviments en favor dels drets civils i socials de Hong-Kong, Algèria, Líban o Xile, que aquest any han estat protagonistes actius al carrer. El moviment independentista català “expressa un nacionalisme que no amenaça la democràcia, sinó que la reclama”.
Mal diagnòstic
El periodista francocanadenc fa un diagnòstic poc falaguer de l’estat de la democràcia representativa al món. Diu que “avui es troba en plena crisi existencial” i afegeix que “l’època de la globalització liberal, radiant i optimista, s’ha acabat. Les classes mitjanes estan preocupades i en decadència i els populistes naveguen amb el vent a favor”, fent servir els mecanismes de la democràcia per "capturar l’estat".
Cita com a prova l’èxit de “personatges que són estrangers o hostils [a la democràcia]: Matteo Salvini a Itàlia, Jair Bolsonaro al Brasil, Rodrigo Duterte a les Filipines, Viktor Orbán a Hongria i “el més important: Donald Trump als Estats Units”, a més d’Erdogan a Turquia, Modi a l’Índia i Putin a Rússia.
També esmenta al primer ministre britànic Boris Johnson com a membre light, de la confraria populista-nacionalista. “El Brexit, afegeix Brousseau, encarna el retorn de les nacions, per bé o per mal, i podria tenir l'efecte de descosir el Regne Unit, començant per Escòcia i Irlanda”.
La seva conclusió, però, és esperançadora. “La resistència existeix. En primer lloc, al cor de les mateixes societats afectades [per la degradació democràtica], on el pluralisme polític no ha desaparegut [...] i on sovint es pot expressar el nacionalisme sense amenaçar la democràcia, sinó exigint-la, com a Catalunya. [...] Arriba el 2020 i la democràcia està en mal estat, té mala premsa i els seus enemics estan actius. Però no està morta”.