Desenes d'autobusos de tot Catalunya han viatjat aquest diumenge a Amposta per manifestar-se en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. El nucli del conflicte és el cabal mínim del tram final de l'Ebre que va aprovar aquest gener el Govern espanyol en funcions.
El Pla preveu que n'hi ha prou amb 3.000 hectòmetres cúbics l’any per sostenir l'agricultura i els ecosistemes del riu, mentre que el Govern català i les entitats entorn de l'Ebre van consensuar uns mínims d'entre 5.871 hm³ i 9.907 hm³ segons l’any sigui humit o sec.
L'autopista AP-7 s'omplia aquest diumenge al matí de autocars, cotxes i motos amb pancartes de "naltros també baixem".
El nus –símbol de la lluita antitransvasament– ha encapçalat la manifestació, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Una pancarta amb el lema "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta" ha liderat una multitudinària concentració, "històrica" per les moltes persones que s'hi han aplegat. Unes 50.000 en total segons la PDE.
"Lo riu és vida, l'Ebre respira", ha estat un altre dels clams més cridats durant la marxa. Una de les portaveus de la PDE, Susanna Abella, s'ha acontentat amb la riuada de gent vinguda de tot Catalunya i Aragó i ho ha expressat així: "Vam començar essent gotetes i ara som una marea d'aiguat. Lo riu és vida".
"Necessitem tota la força del Govern" i que "no afluixi". Aquesta ha estat la petició que ha fet un altre dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, que ha denunciat durant els parlaments davant del Pont Penjant que el projecte va "en contra de la supervivència del Delta i de tot l'ecosistema econòmic".
Assistència massiva
Aquesta ha estat la manifestació més massiva que les Terres de l'Ebre recorden. Així ho ha exposat la PDE durant la lectura dels parlaments, el manifest final i els concerts, que s'han celebrat davant del Pont Penjant d'Amposta, on acabava la concentració.
Els líders dels partits polítics catalans han encapçalat les diferents pancartes. Hi eren tots, inclososmembres del Govern com el vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller de Justícia, Carles Mundó, o el conseller de Territori, Josep Rull. Tots menys el PP i Ciutadans.
També hi han assistit l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació Catalana de Municipis per la Independència (AMI), que han portat 59 dels 110 autocars que han viatjat fins la capital del Montsià.
Europa, paper decisiu
Junqueras ha posat de manifest que l'objectiu de la societat catalana és "demostrar la nostra oposició a un Pla Hidrològic que posa en perill la supervivència del riu, les Terres de l'Ebre i tota la seva gent".
Aquest pla, ha explicat, "és contrari a totes les normatives europees, com ho era el de fa uns quants anys". Per això, "el paper d'Europa serà decisiu per salvar el Delta", ha sentenciat.
I és que durant la concentració s'ha fet una crida a Europa perquè "intervingui per derogar aquest Pla Hidrològic que torna a ser el transvasament de l'Ebre per més que ho vulguin disfressar". Aquest ha estat el punt clau del manifest, que ha llegit la catedràtica de la UAB, Amparo Moreno.
Incompliment de l'Estat
"L'Estat espanyol incompleix les normatives europees", s'ha lamentat el vicepresident del Govern, que ha destacat la mobilització de la societat catalana "com en tantes altres manifestacions".
Jordi Turull, president parlamentari de Junts pel Sí, també ha carregat contra l'Executiu central perquè "és una mostra més per part de l'Estat que tot allò que ens estimem, ho ataca".
Sense Catalunya
"El projecte s'ha aprovat sense tenir en compte les al·legacions que s'havien presentat des de Catalunya". Aquesta és la queixa de la diputada del PSC, Assumpta Escarp, que ha afegit que la defensa del riu no hauria de voler dir "afrontar territoris", sinó "apostar pel diàleg".
Escarp també s'ha lamentat que el Pla Hidrològic hagi estat aprovat per un govern en funcions.
Al voltant de les 14 h, la marxa s'ha començat a diluir. Unes 2.500 persones han tornat al Parc dels Xiribecs, on havia començat la manifestació, per gaudir de la paella popular que organitzava l'ANC.