Més de 120 catedràtics i professors de Dret d'Espanya han signat un manifest on refusen l'acusació pels delictes de rebel·lió i sedició que es demanen pels presos polítics independentistes. Així ho assegura un manifest al que ha tingut accés El diario.es el qual suposa una alerta per part d'aquests professors i professores que discrepen de les interpretacions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.
La Fiscalia acusa de rebel·lió als presos polítics, i l'Advocacia de l'Estat els acusa de sedició; aquest centenar de catedràtics i professors considera que ni una cosa ni l'altra ja que no consideren que hi hagi cap element necessari de violència per acusar d'aquests delictes.
Al manifest, els firmants adverteixen que la interpretació de la Fiscalia i de l'Advocacia "obre la porta a la banalització de dos delictes pràcticament inèdits en democràcia i amb un passat de record trist" (els únics condemnats per rebel·lió des de la restauració de la democràcia són el coronel Tejero i la resta de participants del cop d'Estat del 23-F).
En la mateixa línia, els professors i catedràtics lamenten que la Fiscalia "converteixi en delicte l'exercici de drets fonamentals com el de reunió i manifestació". Aquesta afirmació es fa en base a una tesi del Suprem per justificar la rebel·lió: els magistrats asseguren que "l'estratègia cap a la independència contemplava l'ús de la violència necessària a través dels Mossos i dels manifestants".
El text, acusa la Fiscalia de tenir "la idea de configurar l'existència de violència al procés", una violència que els signants no veuen: "L'únic que ha aconseguit demostrar la Fiscalia és que totes les mobilitzacions només pretenien aconseguir un referèndum a partir de mitjans pacífics i democràtics".
Tampoc veuen delicte de sedició
Els professors i catedràtics que hi ha darrera d'aquest manifest tampoc veuen delicte de sedició, tal i com diu l'Advocacia de l'Estat. Els firmants indiquen que "en cap moment s'ha aportat indici de que els imputats hagin induït, provocat o protagonitzat un alçament tumultuari amb la finalitat d'evitar el compliment de la llei".
El document l'han promogut els catedràtics de Dret Penal de les universitats de Jaén, Castella la Manxa i Granada Guillermo Portilla, Nicolás García Rivas y María Luisa Maqueda, i pels professors de Dret Penal de les universitat de la Corunya i València José Ángel Brandariz y Javier Mira Benavent.