Una de les possibles causes que circulen per explicar l'explosió de l'empresa química IQOXE de la Canonja és que s'hauria portat la planta al límit, per sobre de la seva capacitat de producció. Aquesta hipòtesi topa amb les fonts oficials de l'empresa, que s'han afanyat a respondre que fins "que no es pugui entrar a la zona" no es podrà arribar a conclusions. Així ho ha especificat el conseller delegat d'IQOXE, José Luis Morlanes, en una entrevista a Els Matins de TV3. Morlanes ha anunciat que s'ha encarregat un estudi a l'Institut Químic de Sarrià per avaluar les causes.

José Luis Morlanes Iqoxe   ACN

José Luis Morlanes / ACN

El que sí que és un fet corroborat és que l'empresa arrossegava problemes. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, ja es va especificar en un informe de l'any 2015 que es "constataven incompliments rellevants o molt rellevants que no garantien l'acompliment dels requisits mediambientals". Un exemple de les reiterades sancions i avisos, fins a quatre en els darrers temps. 

INCOMPLIMENTS

Les multes entre els anys 2017 i el 2019 van sumar 17.450 euros, una xifra ínfima per a IQOXE que, a tall d'exemple, l'any 2018 va tenir uns ingressos de 148 milions d'euros. A descartar la hipòtesi de mala praxi sobre portar al límit la capacitat d'aquesta petroquímica, també s'hi suma la veu de l'Associació Empresarial Química de Tarragona. El seu president, Rubén Folgado, ha declarat a El Món a RAC1 que "portar a la màxima capacitat de producció les màquines no comporta cap situació de risc". Folgado sentencia: "El disseny d'aquests equips fa pràcticament impossible que això passi, no trobem encara una explicació raonable". Doncs l'hauran de trobar. De moment, la Generalitat ha denunciat que IQOXE no va avisar de l'accident i Protecció Civil va trigar 20 minuts a activar el pla d'emergències per risc químic.

Els mossos escorcollen la seu

La investigació haurà de tancar molts interrogants. Els Mossos han escorcollat aquesta setmana per ordre judicial les instal·lacions de l'empresa IQOXE a la Canonja (Tarragonès) i unes altres del mateix grup al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). La causa, oberta pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, arran de l'explosió de dimarts que ha deixat tres morts i set ferits, està sota secret de sumari. Segons ha informat el TSJC, els escorcolls es van fer a la zona zero de l'explosió i als voltants, i a la seu administrativa de l'empresa.

La històrica Seda

La fàbrica de la Canonja forma part d'Indústries Químiques de l'Òxid d'Etilè (IQOXE) i pertany al grup Cristian Lay, que té la majoria de les seves accions. El 15% restant pertany a Morlanes, també conseller delegat, un dels històrics directius de La Seda. Cal recordar que aquesta empresa, fundada l'any 1925, va suspendre pagaments l'any 2013 amb deutes de més de 700 milions d'euros i posteriorment va ser adquirida.