La nova portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha assegurat aquest dimecres que respondrà "amb fets" als dubtes que ha generat en el si del partit el seu nomenament, i ha respost a les crítiques sobre el seu perfil radical, al·legant que li posen aquesta etiqueta perquè és "ferma i vehement" contra el nacionalisme.

En una entrevista a la Cope, la portaveu parlamentària ha defensat que ella parla "amb claredat" i que respondrà "amb els fets" als dubtes que ha generat el seu nomenament. Ha argumentat que intentarà ser bona portaveu i dirigirà bé el grup de diputats. "És petit, però és el germen d'una alternativa necessària", ha afegit.

En aquest sentit, ha assegurat que l'oposició no està en funcions, per la qual cosa ha promès treballar immediatament per una oposició "lleial al votant del PP i el conjunt d'espanyols", però, ha indicat, "difícilment es pot ser lleial amb el deslleial Pedro Sánchez". Així, ha recalcat que la seva tasca no serà apuntalar la majoria "socialpopulista" del PSOE.

Sobre les crítiques sobre el seu perfil dretà, Álvarez de Toledo ha lamentat que a Espanya es catalogui els polítics per la seva posició respecte al nacionalisme. "Si ets tovet amb el nacionalisme, et consideren moderat, i si ets ferms i vehement contra el nacionalisme, ets radical", ha adduït.

Reagrupament de la dreta

D'altra banda, la flamant portaveu popular s'ha mostrat favorable a traduir l'experiment polític de Navarra Suma, que va unir UPN, PP i Cs a escala estatal en una possible repetició electoral el 10 de novembre.

A parer seu, es tracta de l'operació "més intel·ligent" que s'ha posat en marxa a Espanya els últims temps i en el curt termini "és el camí" a seguir.

Tot i que admet que no sap quina fórmula exacta s'hauria d'aplicar, Álvarez de Toledo ha avisat que si no es duu a terme una suma de la dreta, "es farà per la base", amb referència al fet que el PP serà la principal marca electoral en aquest espai.

Al seu torn, preguntada per la possibilitat d'una gran coalició amb el PSOE, a la manera del govern alemany, la dirigent unionista ha explicat que està a favor d'explorar aquesta opció en circumstàncies "especialment greus", com la que es viurà a la tardor presumiblement amb la sentència del procés.

Tot i això, Álvarez de Toledo ha refredat aquesta opció perquè entén que l'actual PSOE és un "problema greu" per a l'escenari polític i ha abandonat l'espai del constitucionalisme. Per això ha resumit que li sembla positiu una gran coalició, "però de constitucionalistes compromesos".