Unes 300 persones mobilitzades per CCOO i UGT han sortit aquest diumenge a manifestar-se a la plaça de la Universitat de Barcelona contra el "tacticisme polític" dels partits amb mesures socials que reivindiquen com a cabdals com l'increment de les pensions o les bonificacions al transport públic. "Amb els nostres drets no s'hi juga. No es pot tenir milions de persones amb l'ai al cor pendents de l'atzucac polític ni prendre per ostatges els drets socials de la ciutadania", ha sentenciat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. "No volem que els drets de la gent es deixin a l'atzar i a mercè del pim-pam polític", ha reblat el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros. Tot plegat remet a la caiguda del decret òmnibus del govern de Pedro Sánchez que incloïen aquestes mesures socials pel vot en contra de PP i Junts al Congrés, si bé ja han pactat un nou decret específic per a salvar-les al qual tots dos partits donaran suport.

Sota el lema ‘Amb els drets de la gent no s’hi juga’, els dos sindicats majoritaris han convocat mobilitzacions a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. D'igual forma, les respectives federacions han organitzat convocatòries amb el mateix pretext arreu l'Estat, en totes les capitals provincials. En la manifestació barcelonina s’hi ha vist pancartes amb els lemes ‘Governi qui governi, els drets es defensen’ o ‘Ni un pas enrere, pa, sostre, treball i dignitat’. També s’ha vist una pancarta dels pensionistes i jubilats de CCOO amb la denúncia ‘Hisenda ens deu 4 milions’. A part dels representants dels dos sindicats, a la manifestació també han assistit el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i els diputats dels Comuns al Congrés i al Parlament, respectivament, Gerardo Pisarello i David Cid. També hi ha assistit membres d’Esquerra Unida, tal com recull l'ACN.

Política amb els ciutadans com a "ostatges"

"Els sindicats no volem normalitzar aquesta forma de fer política que pren per ostatges els drets socials de la ciutadania", ha subratllat Pacheco, i ha afegit que no permetran "que 1,8 milions de persones a Catalunya estiguin patint per la seva pensió o que passi el mateix amb el milió de viatgers amb la targeta bonificada de transport o les 180.000 persones que depenen del bo social". El secretari general de CCOO de Catalunya desconfia, diu, del nou acord d'última hora entre PSOE, Sumar i Junts, amb el suport extra que ja ha anunciat el PP. "Abans va ser la reforma laboral, ara ha passat amb l'escut social i demà pot passar amb l'SMI o la reducció de la jornada", ha sentenciat el líder sindical.

 

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, per la seva part, ha asseverat que "el més fàcil hauria estat desconvocar la mobilització d'avui amb l'acord del PSOE i Junts, però vam decidir que era més útil mantenir-la per enviar un missatge: així no; no es pot jugar amb qüestions tan importants com l'increment de les pensions o les bonificacions al transport públic". "No pot ser que per pura tàctica política es puguin malmetre els drets de les persones", ha etzibat Ros, que avisa que els sindicats no donen "suport gratuït" al govern espanyol de coalició de PSOE i Sumar ni a la majoria parlamentària que el sustenta "pel seu color polític", sinó que ho faran o no "per les polítiques que fan".

"No es pot caure més en la irresponsabilitat ni fer el joc a l'extrema dreta per qüestions tàctiques", ha censurat el secretari general de la UGT de Catalunya. "No conec cap país d'Europa i del món on governi la dreta i l'extrema dreta i es visqui millor que abans", ha afegit a tall de reflexió Ros. "Del Brasil als Estats Units, passant per Itàlia, però també al País Valencià i Ripoll", ha manifestat Ros. "Allà on governa dreta i extrema dreta no es viu millor", ha conclòs el líder de la UGT catalana, que recentment va revalidar el seu mandat al capdavant del sindicat fins al 2029.

Mobilització davant la Canadenca per la reducció de la jornada laboral

A banda de la qüestió entorn de les mesures socials i el decret òmnibus, els dirigents de CCOO i la UGT han anunciat que tornaran a sortir als carrers el 4 de març per mostrar el seu suport a la reducció de la jornada laboral, la proposta cabdal que impulsa dins del govern espanyol la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i que l'ha enfrontada amb el sector del PSOE de l'Executiu, i més concretament amb el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. "Més de dos milions de persones a Catalunya estan pendents d'aquesta reducció per millorar la seva vida", ha assegurat Pacheco, que ha lamentat "l'absentisme" de la CEOE en els darrers acords del diàleg social. La mobilització serà davant de l'antiga Canadenca a Barcelona, espai on la coneguda vaga del 1919 a la fàbrica va propiciar la reducció de la jornada laboral a 8 hores. Serà en aquest indret "per dir ben clar que fa 100 anys es va aconseguir la reducció de la jornada laboral i ara cal tornar-hi", ha assenyalat el secretari general de CCOO de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!