CDC no acatarà una possible sentència d'inhabilitació contra Artur Mas pel 9N. Així ho ha assegurat aquesta formació després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi citat a declarar com a imputats el president en funcions, la consellera Irene Rigau i l’exvicepresidenta Joana Ortega quan encara no han passat ni 48 de les eleccions catalanes.
El Govern va conèixer la citació de Mas durant la reunió setmanal al Palau de la Generalitat. La notícia va arribar a través dels mitjans de comunicació. En la roda de premsa posterior a la reunió, la vicepresidenta Neus Munté va denunciar que des de l’Estat s’està promovent un “judici polític” contra Mas i que això constitueix una “anomalia democràtica”.
Les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, assegurant que la citació no s’ha produït abans per no interferir a les eleccions catalanes no ha fet més que atiar aquesta denúncia.
Segons la providència del magistrat Joan Manel Abril, Mas haurà de declarar el dia 15 d’octubre mentre que Rigau i Ortega han estat citades per al dia 13. Tots tres hauran de respondre pels delictes de prevaricació, desobediència, malversació i usurpació arran de la celebració del procés participatiu del 9N. Una sentència condemnatòria podria comportar penes d’inhabilitació i presó.
El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha advertit en declaracions a l’Oracle de Catalunya Ràdio que en cas d’una sentència en aquest sentit “aquest país no només té el dret sinó l’obligació d’incomplir aquesta inhabilitació”.
Rigau, el precedent
No seria el primer cop que des del govern català s’estudia la possibilitat de desobeir una inhabilitació judicial. L’any 2011 en el pols de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, amb el Tribunal Suprem al voltant de la immersió lingüística, ja es va estudiar.
En aquella ocasió, es va concloure que en cas que es produís la condemna, Rigau podria continuar dirigint Ensenyament però com a assessora del govern, mentre que les competències de la conselleria serien formalment assignades a Presidència i seria el president qui s’encarregaria de signar les decisions. Aquesta maniobra hauria hagut de permetre que Ensenyament continués mantenint les seves gestions dins la legalitat.
L’anunci de la citació de Mas, que haurà de declarar el mateix dia en què es commemora el 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, ha provocat una autèntica tempesta a les xarxes socials. A Twitter l’etiqueta totsambelpresident ha estat trending topic durant tot el dia. La nit del dilluns se sentien algunes cassolades en alguns barris de Barcelona, convocades amb el mateix objectiu.
La mateixa providència cita a declarar cinc testimonis més el 19 d’octubre.
La resta de la informació del dia sobre el cas està recollida al Directe.