La nit dels convergents a les Drassanes amenaçava de convertir-se en un autèntic naufragi. L’última cita electoral, atès que CDC té programada l’autodestrucció del partit per al 8 de juliol, ha començat amb un ensurt: Unes enquestes que li atorgaven només 5 escons. Amb aquest panorama, la repetició de 8 diputats amb què ha tancat la nit, tot i haver baixat a totes les circumscripcions i malgrat no tenir el grup parlamentari garantit, s’ha viscut com una bona notícia.

“No és el resultat que hauríem volgut tenir però ens dóna un regust clarament positiu”, ha admès el candidat Francesc Homs, en comparèixer passades les 11 de la nit quan les dades semblaven ja confirmades.

Abans d’insistir com ha fet al llarg de la campanya que a partir d’ara dedicarà els escons obtinguts a fer fora el PP del govern, Homs ha subratllat que el resultat demostra una gran “capacitat resilient” de CDC que a partir d’ara es posarà “al servei” de la nova força política que s'impulsarà.

També el president, Carles Puigdemont, ha subratllat que Convergència remuntava “a contrapèl” i ha diagnosticat que si el 20-D va representar la “defunció de la tercera via”, el 26-J ha demostrat que “el referèndum no gaudeix de bona salut”.

Al servei del president

El tercer a intervenir, el president del partit, Artur Mas, ha insistit en la dificultat amb què CDC ha hagut de fer front a aquestes eleccions. Ha retret a ERC que si no ha guanyat el sobiranisme és perquè els republicans no s’han volgut presentar plegats als comicis i ha posat els resultats al “servei” del president i del Govern. “Al servei d’un president que se l’està jugant molt i haurà d’assumir el lideratge personal en aquest procés”, ha subratllat.

El líder del partit ha emfasitzat també la complexa situació amb què CDC ha fet front a aquests comicis, la qual cosa, a parer seu, ha demostrat que CDC té “base i resistència molt gran”. “Som necessaris i útils i si ho fem bé ho serem més”, ha subratllat.

Nit d'ensurt

No ha estat una nit fàcil a les Drassanes. La cara del director de campanya, Jordi Cuminal, quan ha sortit deu minuts després de tancar els col·legis electorals i amb unes enquestes que els donaven 5 escons, a explicar que la nit seria “llarga” feia pensar més aviat en una versió electoral de Joc de Trons convergent, amb una nit fosca i que albergava horrors per a aquesta formació. Però tan bon punt s’han obert les urnes, CDC ha començat a respirar amb els marcadors que indicaven una repetició dels 8 diputats.

Baixada arreu

No obstant, tot i mantenir el nombre absolut d’escons, la candidatura d'Homs ha empitjorat resultat a tot el territori en relació al 20 de desembre i en el seu pols particular amb Esquerra ha perdut posicions arreu.

A la circumscripció de Barcelona ha caigut un punt i mig, ha quedat a la cinquena posició i el PP li ha passat per davant, tot i que han conservat els tres escons. El mateix ha passat a Tarragona, cinquens rere el PP malgrat repetir el diputat que tenien.

A Girona, tot i que el factor Carles Puigdemont ha estat un dels principals trumfos amb què ha jugat la campanya de Francesc Homs, els convergents han cedit el primer lloc que havien aconseguit fa mig any i que ara ha passat a mans d’Esquerra.

També han perdut el lideratge a Lleida a mans dels republicans, tot i haver concentrat una gran part del seu esforç en aquesta circumscripció per aconseguir arrabassar al PSC el segon escó que el 20-D va caure finalment en el recompte dels socialistes per poc més d’un miler de vots.

A les Drassanes de Barcelona, aquest vespre, Convergència ha quedat enterrada definitivament. La caiguda de resultats ha deixat clar, segons asseguraven diferents dirigents, que la fundació del nou partit en l'espai que fins ara havia ocupat aquestes sigles ha de ser contundent i sense embuts.