Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han decidit finalment desconvocar la mobilització contra la investidura de Salvador Illa prevista per a demà dilluns al matí a l'estació de França de Barcelona. En una piulada aquest migdia han argumentat la decisió per "les circumstàncies canviants d'aquests dies". De totes maneres, han assegurat que mantenen la crida a l'independentisme a "trobar-se ben aviat". El cop de volant dels CDR arriba tot just una hora després que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) hagi decidit desvincular-se de la convocatòria.

Aquest mateix diumenge al migdia, l'ANC es desmarcava de la mobilització dels CDR. En un primer moment l'entitat independentista hi havia donat suport, tot i no convocar-la, i va fer arribar un correu als seus socis del Barcelonès informant de la mobilització. Finalment, l'ANC ha acabat confirmant ara que no participarà en la concentració de demà. "Davant els missatges confosos i contradictoris esdevinguts les darreres hores, com a Assemblea hem decidit no participar en la concentració a l'estació de França (...) Estigueu alerta a properes convocatòries", ha publicat l'entitat independentista que dirigeix Lluís Llach en una piulada 'X', sense donar més detalls del motiu pel qual ara es desvinculen.

Protesta contra "l'unionisme del 155" al Govern

Aquest dissabte els CDR van convocar per dilluns al matí una mobilització en contra de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. La convocatòria, prevista per a les vuit del matí davant de l'estació de França de Barcelona, arribava poques hores després de l'aval de la militància d'Esquerra Republicana al pacte amb el PSC per a la investidura del candidat socialista. En un missatge a 'X', els CDR criden a mobilitzar-se a "tot l'independentisme" en contra de "l'unionisme del 155 que ocuparà la presidència de la Generalitat amb l'acord d'ERC".

Els CDR, molt crítics amb l'acord PSC-ERC, consideren que el partit que ara mateix dirigeix Marta Rovira està "podrit de dalt i esberlat de baix" i consideren que "al 50% d'independentistes que encara hi ha els queda l'opció de netejar el partit o fer-lo caure". La militància d'Esquerra va avalar aquest divendres l'acord amb el PSC per investir Illa amb el 53,5% dels vots. Concretament, 3.397 afiliats van votar a favor del pacte, mentre que 2.847, un 44,8%, el van rebutjar.

El pacte al qual van arribar socialistes i republicans incloïa com a mesura principal, a canvi d'investir Illa, l'avenç cap a un model fiscal singular per a Catalunya, fora del règim comú de les comunitats autònomes, amb el qual el país tingui sobirania per recaptar i gestionar tots els impostos amb una agència tributària catalana. Similar als concerts del País Basc i Navarra, tenir "la clau de la caixa", però amb una "quota de solidaritat". El pacte, però, ha suscitat molt debat intern entre els republicans i moltes crítiques des de diversos sectors de l'independentisme pel que suposa donar la Generalitat a Illa i un "partit del 155".

Unes crítiques de les quals el president de l'ANC, Lluís Llach, ha estat un dels abanderats. Durant la consulta interna d'ERC, Llach va fer una crida a la militància dels republicans a votar-hi en contra. Contundent a 'X', va afirmar que "votar a favor d'aquest acord és enviar el vostre partit centenari a la paperera de l'independentisme" i va concloure el seu missatge amb un "Per Catalunya, no!".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!