Els Comitès de Defensa de la República (CDR) ja han anunciat el seu recorregut per a la manifestació del sisè aniversari del referèndum d'independència del Primer d'Octubre. Hi ha convocades diverses marxes a peu cap a la presó Model de Barcelona des de diferents punts de Catalunya. Sortiran a peu des de Badalona, Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat, mentre que des de Sitges sortirà una caravana de motos i des de Sant Cugat del Vallès, una marxa lenta amb vehicles.
Un cop a la Model, on hi haurà actes i un dinar popular, la concentració anirà fins a la Travessera de Gràcia, on està situada la comandància de la Guàrdia Civil. L'objectiu és denunciar la repressió a tots els activistes independentistes i, per això, han assenyalat aquests dos llocs, que simbolitzen la repressió espanyola. La Model, durant la dictadura franquista, i la comandància, durant el procés d'independència. Per això, el lema fa referència a la història repressiva cap a l'independentisme: "Tres generacions de catalans represaliats".
Dinar, col·loquis i debats a la Model
Ho han anunciat diverses entitats i col·lectius antirepressius independentistes aquest dimecres des de la presó Model. Forma part del programa de concentracions per commemorar l'aniversari del Primer d'Octubre, que inclou diversos actes a la rodalia de Barcelona fins a la presó Model, on està previst que hi hagi debats, col·loquis i un dinar popular, que donarà pas a la manifestació principal que anirà fins a la comandància de la Guàrdia Civil.
Els impulsors de la jornada són CDR Catalunya, Desobediència Civil, Front Comú contra la Repressió, Motards per la Independència, Escamots per la Independència, la Sectorial antirepressiva de l’ANC i les plataformes antirepressives de Ponent i de Barcelona. A la presentació dels actes hi ha participat l'exvicepresident de l'ANC Jordi Pesarrodona, que va ser condemnat per desobediència.
També hi ha estat present un dels membres de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, Cèsar Lagonigro. Tots dos han fet una crida a participar en les concentracions i han criticat que "l'amnistia no és la solució a res". "Seran els jutges els que l'acabaran aplicant", han assegurat, alertant que podria servir per blanquejar l'Estat.
La concentració tindrà diversos protagonistes, però en especial hi haurà Adrian Sas, una de les víctimes de l'Operació Judes. Precisament, està pendent d'entrar a la presó a causa de les protestes postsentència de la tardor del 2019.
El manifest, contra la Generalitat
Pel que fa al manifest, reivindica el referèndum del Primer d'Octubre com a vigent i legítim i subratlla que la repressió no acabarà fins que Catalunya no assoleixi la independència. “Reivindicar, defensar i donar suport a les persones represaliades no només és un acte de justícia i solidaritat per l’atac que reben de l’Estat i l’abandonament a què els han condemnat les institucions i molts polítics, sinó que també és reivindicar el Primer d’Octubre”, asseguren.
Així mateix, ataquen les principals forces de l'estat espanyol, com ara la monarquia, l'Ibex-35 i l'aparell politicojudicial. “La fi de la repressió i la resolució positiva del conflicte polític amb l’estat espanyol i les instàncies que el sostenen, com ho són la monarquia espanyola, l’Ibex-35 i l’aparell politicojudicial, no s’assolirà fins a la independència del nostre país i l’apoderament dels moviments socials i populars com a elements referencials de la nova República”, subratllen al manifest.
Alhora, denuncia la "persecució" del Govern de la Generalitat contra l'independentisme i l'acusa de ser "col·laboracionista amb l'estat espanyol" i posen d'exemple diverses causes en les quals s'ha personat.