Després de l’aprovació aquest divendres del preacord d’ERC i el PSC per investir Salvador Illa, amb el suport de les bases del partit republicà, l’independentisme s’està mobilitzant per intentar cremar totes les naus en contra de l’activació d’aquest acord, que ara està en mans del Jovent Republicà, que s’ha mostrat contrari a investir Salvador Illa com a president i que caldrà veure si segueix la disciplina del partit en la votació al Parlament. Els Comitès de Defensa de la República (CDR), amb el suport de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), han convocat per aquest dilluns al matí una mobilització contra l’acord d’ERC. La crida per la convocatòria és a les vuit del matí davant de l’estació de França de Barcelona. Els CDR han cridat a aquesta mobilització a través d’aquest missatge a la xarxa X (abans Twitter): “A tot l’independentisme. Mobilitzem-nos contra l’unionisme del 155 que ocuparà la presidència de la Generalitat amb l’acord d’ERC. Ja n’hi ha prou d’independentisme de sofà i de boca. Sortim per dir NO a l’enemic! Aquest dilluns a les 8 del matí a l’estació de França”

La militància d'ERC va avalar aquest divendres l'acord amb el PSC per investir Illa amb el 53,5% dels vots a favor i el 44,8% en contra. Concretament, 3.397 afiliats van votar a favor del pacte, mentre que 2.847, un 44,8%, el van rebutjar. Els CDR s'han mostrat molt crítics amb l'aval de la militància d'ERC al pacte amb el PSC. Consideren que el partit està "podrit de dalt i esberlat de baix" i consideren que "al 50% d'independentistes que encara hi ha els queda l'opció de netejar el partit o fer-lo caure". Per la seva part, l'ANC també va fer un comunicat molt dur contra la direcció d'ERC pel seu suport a la investidura d'Illa. Va culpar l'actual direcció dels republicans i "d'arrossegar" la seva militància a donar-hi suport.

 Pendents de les Joventuts d'ERC

Les crítiques a la ratificació de l'acord per les bases d'Esquerra també van venir del mateix partit republicà. El sector més crític, el Col·lectiu Primer d'Octubre, ha demanat llibertat de vot dels diputats republicans en la sessió del Parlament que ha d'investir Salvador Illa. En aquesta votació, en cas de mantenir-se els suports aconseguits pel PSC amb Esquerra i els Comuns, Illa tindria la majoria absoluta (68 vots) que necessita per convertir-se en el 133è president de la Generalitat de Catalunya. Però encara plana l'amenaça que no li surtin els números si el vot de la diputada del Jovent Republicà, que convocarà un Consell Nacional per dilluns en el que decidiran si mantenen la disciplina del partit o torpedinen la investidura d'Illa amb el seu escó al Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!