La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha demanat aquest dilluns un “esforç” de tots els actors educatius perquè les escoles “funcionin, s’obrin i romanguin obertes en els pròxims mesos” sempre que la situació epidemiològica ho permeti. En aquest sentit ha recordat que les competències de les comunitats autònomes són “crucials” i ha afirmat que la “lleialtat entre administracions” és primordial per poder donar resposta al repte.
En una compareixença a petició pròpia al Congrés, Celaá s’ha mostrat “conscient” dels “dubtes” i les “incerteses” que genera aquest retorn a l’escola, però ha afirmat que “les mesures que estem adoptant i els recursos que mobilitzem permetran que els centres educatius que tenim a Espanya siguin llocs el més segurs possible, més segurs que qualsevol alternativa”.
L'activitat lectiva serà presencial
Segons Celaá, les directrius del seu Ministeri de cara a l’inici de curs estableixen que “amb caràcter general l’activitat lectiva serà presencial” i es prioritzarà especialment les de “menor edat”. A més “els centres educatius es mantindran oberts durant tot el curs escolar” i s’asseguraran el servei de menjador així com el suport lectiu a menors i persones vulnerables. Tot plegat “sempre que la situació epidemiològica ho permeti”.
Per assegurar-ho, segons la ministra, es crearà un “grup de coordinació i seguiment de la pandèmia per part de les conselleries competents” i “tots els centres designaran un responsable dels aspectes relacionats amb l’epidèmia que ha d’estar relacionada amb els documents i normatives vigents”. Aquests responsables “tindran relació directa amb els serveis sanitaris”.
Mascaretes obligatòries a partir dels 6 anys
A més, segons la ministra, “per norma general” es mantindrà una distància de seguretat d’1,5 metres entre persones als centres educatius, l’ús de mascaretes serà obligatori a partir de 6 anys i els esdeveniments esportius es faran sense públic. També es ventilarà de manera freqüent l’edifici “sempre que sigui possible entre classes” i “es prendrà la temperatura a tot l’alumnat i personal a l’inici de la jornada”.
Tot plegat, ha afirmat, “s’està preparant des de maig” i “s’ha actualitzat amb les dades perquè sigui plenament eficaç quan comenci el curs” en “coordinació estreta amb les comunitats”. En tot cas la ministra ha recordat que les competències de les comunitats són “crucials” i ha advertit que la “lleialtat entre administracions” és primordial per poder donar resposta al repte. “Si hi ha un element singular del sistema educatiu que hem de destacar és que estan construïts sobre el principi de la confiança”.
Celaá: "El estado autonómico se basa en la distribución de competencias, la cooperación y colaboración entre las instituciones y la lealtad de todos los actores para que las políticas públicas sean eficaces y respondan a los desafíos que cada día afrontan los españoles". pic.twitter.com/VxbNp9WVCo
— Ministerio de Educación y Formación Profesional (@educaciongob) August 31, 2020