El Govern de la Generalitat celebra aquest dijous la revetlla de Sant Joan i ho ha fet desplegant quatre bandoles a la façana del Palau de la Generalitat amb uns missatges dirigits a la ciutadania catalana: llengua, ciutadania, futur i llibertat. En plena polèmica per la imposició del 25% del castellà a les aules, el Govern reivindica la llengua de Catalunya, en la primera banderola. Aquest mateix dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimava el recurs de reposició presentat pel Govern per aturar l'ultimàtum que el tribunal va donar a la Conselleria d'Educació per complir amb la imposició del 25% del castellà a les aules. A la segona banderola, es llegeix la paraula "ciutadania" per tal de cohesionar la població catalana. La tercera paraula que es pot veure és "futur", i finalment, "llibertat", un missatge que pot anar dirigit caps als dirigents polítics catalans, que es troben a l'exili, com el president Carles Puigdemont.
Restriccions per Sant Joan
Catalunya podrà tirar petards la revetlla de Sant Joan 2022. El Departament d’Interior desplegarà el dispositiu de seguretat i trànsit més gran de la història de la revetlla de Sant Joan, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller Joan Ignasi Elena. Hi haurà un 28% més de Mossos d’Esquadra vigilant les carreteres i les zones d’oci que l’any passat (2.393 agents), i es doblarà el personal del 112 per aquella nit. A més, 300 efectius d’Agents Rurals es dedicaran a controlar que les tradicionals fogueres de Sant Joan compleixin els requisits de seguretat i que el llançament de petards no vulneri la normativa establerta. Els Bombers tindran un reforç de 150 efectius de guàrdia pels possibles avisos d’incendi que hi pugui haver. A la revetlla de l’any passat es van rebre 763 avisos per focs. I el 112, que l’any passat va rebre més de 5.000 trucades en tota la nit, doblarà el seu personal.
Les restriccions al foc es mantenen igual que els darrers anys. Estarà prohibit fer fogueres, tirar petards o fer corre-focs a menys de 500 metres de zones boscoses. I a més de 500 metres, els ajuntaments poden prohibir-ho si ho consideren convenient. "La situació no és la mateixa que la setmana passada. Les previsions ens diuen que baixaran les temperatures i hem de posar les restriccions d'acord amb la realitat de cada moment", ha respost el conseller quan se li ha preguntat si aquestes restriccions són suficients en el context de l’onada d’incendis de la setmana passada.
Pel que fa a la mobilitat, el Servei Català del Trànsit espera una operació sortida de 450.000 vehicles el dijous a la tarda. Elena ha demanat a la població que facin una sortida esglaonada i ha explicat que, en tot cas, la nit de dijous hi haurà dues grues a l’AP-7 per poder treure els cotxes avariats amb rapidesa i així evitar embussos. Una de les grues estarà a la Roca, per cobrir el tram nord de la carretera, i l’altra a Martorell, pel tram sud. Una altra mesura per controlar el trànsit serà la limitació que afectarà els camions, que en el tram central de l’AP-7 entre l’antic peatge de la Roca i l’antic peatge de Martorell hauran de circular a 80 km/h, pel carril de la dreta i no podran fer avançaments.