El Marroc ha activat aquesta nit ampli desplegament policial a la localitat de Fnideq, situada a la frontera amb Ceuta, i en les ciutats properes per evitar un pas massiu a Ceuta després que s'hagi activat des de fa dies una crida a xarxes socials per fer una entrada massiva. A més, durant tota la nit s'han dut a terme centenars de detencions per evitar que marroquins i subsaharians entressin a la ciutat espanyola. Segons detalla l'agència EFE, agents de paisà desplegats a l'estació de tren de Tànger esperaven durant aquesta nit a les portes dels vagons dels combois provinents de Rabat per identificar a joves sospitosos de voler participar en l'encreuament a Ceuta. Els agents han arrestat a desenes d'ells d'un sol tren, i fins a deu de només un vagó, tant marroquins com persones d'origen subsaharià, i han estat traslladats a un edifici de l'estació. Segons diverses fonts, les detencions podrien ser d'entre 500 i 1.500. 

Les detencions coincideixen amb els missatges que s'han transmès per les xarxes socials que animen a "creuar nadant l'espigó del Tarajal en la matinada del diumenge 15 de setembre", amb missatges amb frases com "quedem el 15/09", "tant de bo el 15/9" o "15/9 Fnideq-Ceuta", acompanyats d'imatges de la mar o vistes de Ceuta des de Castillejos. 

@elhadat24

Artboard 1_9

♬ son original - elhadat24

Desplegament policial

El responsable de l'Observatori del Nord de Drets Humans, Mohamed Benaissa, ha assegurat que les autoritats marroquines han fet un "desplegament inèdit" en diferents punts de Castillejos. L'activista ha detallat que aquest dissabte els agents marroquins controlaven autobusos i taxis col·lectius i paraven persones amb un DNI en el qual constava una adreça diferent de Castillejos, a més ha confirmat que desenes de joves han estat detinguts per les autoritats, i "un 70% d'ells tenien l'aspecte de menors o molt joves". Els efectius també vigilaven els cafès i les cases de lloguer per detectar possibles emigrants tant marroquins com d'altres nacionalitats, ha afegit Benaissa, que a més ha precisat que en el desplegament participen efectius de les Forces Auxiliars, Gendarmeria Real, Policia i també de les autoritats locals.

Els joves detinguts van ser traslladats en autobusos per ser retornats a ciutats de l'interior del país, segons han mostrat diversos mitjans marroquins en vídeos directes des de la frontera terrestre amb Ceuta. Precisament, aquest dimecres la policia marroquina va informar de l'arrest en els tres dies anteriors a 60 persones en una desena de ciutats del país, especialment a Tànger, tant per incitar en internet a travessar a Ceuta com per disposar-se a fer-ho.

Reforços de la Guàrdia Civil a Ceuta

La Guàrdia Civil a Ceuta ha activat una "alarma" a causa de la difusió de vídeos que animen a creuar nadant l'espigó del Tarajal aquesta matinada. L'Institut armat ha confirmat que "s'ha pogut donar previ avís i així desplegar una sèrie de reforços que ja estan arribant a la ciutat". La Delegació del govern espanyol a Ceuta ha rebutjat confirmar si hi haurà un desplegament extraordinari el diumenge "per motius de seguretat", encara que ha assenyalat que els cossos estaran "preparats" davant la possibilitat que la pressió migratòria es vegi incrementada. Per la seva banda, en la Prefectura superior de policia estiguin "previnguts". Diverses fonts han explicat que els reforços de la Guàrdia Civil són "humans i materials".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!