El PSC de Salvador Illa es manté al capdavant de la cursa electoral per al 12 de maig amb una distància àmplia respecte a Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Així es desprèn de la primera onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest dijous, i que situa els socialistes en primera posició, amb una forquilla de 35 a 42 diputats i un 25-29% dels sufragis. Malgrat que representa un retrocés de dos punts respecte a la darrera enquesta del CEO del 2023 (del mes de novembre), Illa avantatja Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Pel que fa als republicans, serien segons amb 26-32 parlamentaris (17-20% dels sufragis); mentre que els juntaires s'acosten a Aragonès amb un grup parlamentari que podria anar dels 24 als 29 escons i del 15 al 18% dels suports. De fet, Junts és l'única de les tres grans formacions que creix en aquest baròmetre, ja que l'anterior el deixava en 19-24 actes i un 12-15% d'estimació de vot. Cal destacar que aquesta enquesta, feta a 2.000 persones, es va dur a terme entre el 9 de febrer i el 7 de març. Per tant, la mostra no recull l'efecte de l'acord definitiu per la llei d'amnistia o l'escenari que el president a l'exili, Carles Puigdemont, sigui candidat el 12-M.

CEO PARLAMENT PRIMERA ONADA 2024
Primera onada del baròmetre del CEO del 2024.

Al seu torn, la batalla per la quarta posició també és molt ajustada entre els comuns, el Partit Popular i Vox. Les tres formacions recullen una estimació de vot gairebé idèntica (del 7 al 10% en els dos primers casos, i del 7 al 9% pel que fa a l'extrema dreta). Això es tradueix en una projecció de 9 a 13 actes per al PP i Vox, mentre que per als de Jéssica Albiach seria de 8 a 13 escons. En relació amb l'últim CEO del 2023, el suport als comuns cau un punt percentual, els populars en retrocedeixen dos i Vox creix dos punts. Quant a la CUP, es percep una lleugera tendència a l'alça (puja un punt respecte al darrer baròmetre) i obtindria entre 7 i 10 diputats (del 5 al 7% dels vots). Finalment, l'enquesta certifica la desaparició de Ciutadans de l'hemicicle, i el seu percentatge de vot oscil·laria entre l'1 i 2%.

La majoria independentista, en risc

D'altra banda, tal com ja es va evidenciar al darrer baròmetre, la majoria independentista està en seriós risc. Als comicis del 14 de febrer del 2021, Esquerra Republicana (33), Junts per Catalunya (32) i la CUP (9) sumaven 74 diputats de 135. Ara, segons aquesta primera onada d'enguany del CEO, les perspectives més optimistes els auguren una suma de 71 diputats. En la seva forquilla més baixa, però, no arribarien ni a la seixantena d'escons (57). Així doncs, aquesta oscil·lació faria ballar la possibilitat d'una reedició d'una majoria de l'independentisme al Parlament.

 

Altrament, la projecció de diputats que fa el CEO situa els socialistes amb la possibilitat de poder sumar tant amb Esquerra Republicana (de 61 a 74) com amb Junts per Catalunya (de 59 a 71). En aquest sentit, una suma del PSC, Esquerra Republicana i els comuns assoliria la majoria en la seva forquilla més baixa (69) i, en la més alta, arribarien a 87.

El CEO també analitza les principals transferències de vot i mostra una fidelitat força alta entre els votants del PSC, ERC i Junts, ja que superen taxes del 70%. Sobre els socialistes, pescarien un 17% dels votants de Ciutadans; Esquerra recolliria més vots del PSC (6%) que de Junts (4%); en tant que els juntaires aplegarien un 8% dels antics votants dels republicans. Al seu torn, els comuns (86%) i la CUP (81%) són els partits que presenten les taxes més elevades de retenció de vot; mentre que Vox (62%) presenta la més baixa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!