El PSC arrenca la campanya disparat, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i clarament al capdavant de la cursa electoral al 12 de maig. El sondeig, efectuat entre l'11 i 22 d'abril a 1.500 persones, atorga una victòria molt àmplia a Salvador Illa, que s'imposaria en els comicis amb una forquilla que va dels 40 als 47 diputats i un percentatge del 28-33%. Per la seva banda, en el terreny independentista, l'estudi del CEO situa Esquerra Republicana (31-37 escons) per davant de Junts+ Puigdemont per Catalunya (28-34). Aquesta diferència també es traslladaria en el percentatge de vot: Pere Aragonès aglutinaria entre el 20 i 24% dels sufragis, mentre que Carles Puigdemont oscil·laria entre el 18 i 22%.
🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
Per la seva banda, el Partit Popular quedaria quart amb 8-12 butaques (del 6 al 9% dels vots); seguit de Vox, amb 5-9 parlamentaris (i una intenció de vot del 5 al 7%). Per la seva banda, perdria pistonada la CUP, que retrocediria als 4-8 escons (4-6%) i és especialment notori el retrocés de Comuns Sumar, que cauria fins a les 3-6 actes (3-5% de les paperetes). Finalment, podria irrompre Aliança Catalana al Parlament, amb 0-2 diputats (1-3% dels vots).
El PSC podria sumar majoria absoluta tant amb ERC com amb Junts
Amb aquests resultats, els socialistes podrien sumar majoria absoluta tant amb Esquerra Republicana (de 71 a 84 escons) com amb Junts (de 68 a 81 diputats). La suma d'un hipotètic tripartit seria molt àmplia (74-90 parlamentaris). D'altra banda, l'independentisme tindria complicat assolir la majoria absoluta: en la seva projecció més baixa, la suma d'ERC, Junts i la CUP seria de 63 butaques i, en la projecció més optimista, les tres formacions arribarien a 79 actes.
L'enquesta també pregunta per la preferència dels ciutadans a l'hora de configurar pactes postelectorals. Els electors del PSC preferirien majoritàriament sumar amb Esquerra Republicana (46%); mentre que els d'ERC es divideixen entre Junts (34%) i el PSC (30%). En el cas dels votants dels juntaires, la seva tria és molt clara: dos de cada tres aposten per arribar a un acord amb els republicans, i només un 6% aposta per fer-ho amb els socialistes. Pel que fa a la resta de casos, els de Vox es decanten pel PP (60%); els simpatitzants dels Comuns s'inclinen pel PSC (47%) i, els de la CUP, opten per ERC (39%).
Sobre el resultat de l'enquesta, el director del CEO, Jordi Muñoz, ha assenyalat que el partit que pot tenir un resultat "més volàtil" pot ser Esquerra Republicana. En aquest sentit, ha destacat que gairebé tres de cada 10 catalans no han decidit encara a qui votaran i, en aquesta bossa d'indecisos, molts dubten entre els republicans o una altra opció (que pot ser el PSC, Junts, la CUP o els comuns).
Pel que fa a la valoració dels candidats, el president a l'exili, Carles Puigdemont, és el més conegut de tots (99%), seguit de Pere Aragonès (92%) i Salvador Illa (87%). Respecte a les notes mitjanes que els enquestats posen als diferents presidenciables, l'actual president, Pere Aragonès, és el més ben situat amb un 5,1; mentre que l'altre aspirant a governar la Generalitat que aprova és Salvador Illa amb un 5 just. A partir d'aquí, l'ordre és el següent: Laia Estrada (4,9), Jéssica Albiach (4,9), Carles Puigdemont (4,2), Alejandro Fernández (2,9), Ignacio Garriga (2) i Carlos Carrizosa (1,9).
La meitat dels catalans, contraris a la independència
D'altra banda, l'enquesta electoral del CEO també pregunta pel posicionament dels catalans davant la independència de Catalunya. Respecte a altres baròmetres, els resultats es mantenen estables: un 50% dels enquestats la rebutja, mentre que un 42% n'és partidari i un 8% no respon. Els votants que estan més a favor d'un estat propi són els de Junts (88%), seguits dels de la CUP (83%), Esquerra Republicana (82%) i Aliança Catalana (79%).